Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Linie Aquavit Christmas Edition

Även om julen i första hand är barnens högtid hör en snaps liksom till. Bara det inte blir för många och förutsatt att den inte kombineras med för många julöl med extra allt. Bäst i år är utan tvekan Linie Aquavit Christmas Edition (nr 10363, 219 kr för 50 cl).

Denna närmast fryntliga julsnaps har lagrats i 500 liters sherryfat under tolv månader i Oslo och sedan fyra månader till sjöss över ekvatorn och tur och retur till Australien. Smaken är kryddig med inslag av fat, kummin, apelsinskal och vanilj. Perfekt avrundad, mjuk men ändå distinkt.

Prima Julsnap 2014

Ett annat bra val är Prima Julsnaps 2014 (nr 86308-02, 209 kr för 50 cl). 21 jular i rad har kryddmästaren Jonas Odland presenterat sin julsnaps som tidigare gick under namnet Reimersholms. Den är numera förpassad till beställningssortimentet så det är hög tid att beställa om man ska vara säker på att få den till jul. Årets upplaga är, utöver de traditionella akvavitkryddorna, smaksatt med dadlar, citronzest och cocnac. Sötman är tydlig men väl avvägd. Funkar till det mesta på julbordet.

Den som kräver en lite tuffare julsup kan med fördel prova O.P. Anderson Whisky Cask (10145-02, 350 kr för 50 cl). Släpptes i limiterad upplaga den 1 oktober men finns fortfarande kvar på hyllorna. Efter upp till 14 år på bourbonfat förhöjer O.P. Anderson Whisky Cask upplevelsen av lagrad ost och rökt mat. Och precis som en god whisky tål den här snapsen att blandas med några droppar vatten. Eller till och med avnjutas rumstempererad i ett kupat glas, som en avec efter maten.

Aalborg Jule Akvavit

De som är riktigt hard core väljer som i vanlig ordning den klassiska magborstaren (47%) Aalborg Jule Akvavit (nr 10201, 299 kr för 70 cl) som i år kommer i ny flaska, ett samlarobjekt för många. Flaskan byts i vanliga fall vart tredje år, men årets är ”unik” så tillvida att den bara kommer att finnas julen 2014. Flaskan är inspirerad av brännvinsflaskor från mitten av 18800-talet och markerar 150-årsjubileet av Dansk-Tyska kriget 1864. Det kumminpackade innehållet är sig däremot likt varje år.

Tegnér & Son Julsnaps (nr 10207, 149 kr för 35 cl) är en nyhet för i år. Den är kryddad med kummin, dill, fänkål, sherry, pomerans samt ett uns av pors. Målet har varit att skapa den ”ultimata julsnapsen”, men vi tycker nog att den med sin tydliga dillprofil passar ännu bättre till sommarens kräftor. (En annan av firmans produkter gör dock inte bort sig till jul: Tegnér & Son Punsch, nr 545, 149 kr för 50 cl, en favorit när det gäller sött efter maten).

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar