Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund
Primator unfiltred

Primator Unfiltred uppvisade en krispigare karaktär på fat jämfört med flaska. Men det kan bero på att vi fick den perfekt slagen på Svejk.

Primator Premium Lager är ett av de bästa ölköpen man kan göra om man ser till förhållandet pris/kvalitet. Med 10:90 kr för en flaska på 33 cl ligger den i samma prissegment som de minst intressanta svenska volymölen. Den 1 december lanseras Primator Unfiltred som med ett pris på 12.90 kr för 33 cl levererar ännu mer ölkvalitet för de surt förvärvade slantarna. Det handlar om en jästigare och fylligare variant av Primator Premium Lager.

Att man hoppat över filtreringen innebär helt enkelt att det smakar mer. Samtidigt ska man komma ihåg att detta inte är ett ”färsköl”, dvs både ofiltrerat och opastöriserat. Ett sådant öl smakar ännu mer men har kort hållbarhet, medan flaskan som vi provar enligt etiketten kan sparas i ett år. Jästfällningen är dock knappt märkbar och håller man upp flaskan mot ljuset är innehållet bara lätt disigt och inte alls grumligt.

Gillar man tjeckiskt öl men kan klara sig utan den karaktäristiska smörkolan som finns i många andra märken (egentligen en ”felsmak”) så är Primator Unfiltred ett givet köp. Man får tre flaskor för samma pris som en flaska svensk mikroöl. Ett riktigt bra svenskt ofiltrerat alternativ för samma pris som Primator, 12:90 kr, är annars Falcon Raw. Köp båda och jämför.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar