Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Ett led i Systembolagets förändringar av hanteringen av de små och lokala bryggeriernas produkter från och med 1 september var att de ska kunna testas av dryckesskribenter och bloggare. Nu har den första provningen ägt rum av 56 öl i TSLS som släpps den 21 november. ”Ömsom vin och ömsom vatten” kanske är en långsökt metafor när det gäller öl, men faktum är att merparten av de provade ölen inte når upp till betyget godkänt. Uppenbarligen är det så att de små bryggerierna ofta slarvar med kvaliteten. De har också större framgång med mörka öl av stout och portertyp, sannolikt på grund av att den tyngre karaktären kan dölja en del av orenheterna.

Adelsö Red House Ale

Bland 56 öl är det endast 17 som får fyra eller fler prickar av sex möjliga på SvD:s tärning. Och så många som 18 får endast en etta eller en tvåa. Här är några av de bättre med kort kommentar och betyg, bottennappen glömmer vi så fort som möjligt…

• nr 30115, Adelsö Red House Ale, 33 cl, 37,30 kr (113,03 kr/lit), 7%, Adelsö Bryggeri, Ekerö kommun (ej i depå)

Lätt vinöst och syrligt med knäckig maltkropp samt en fin ton av sura hallon. Den snygga röda färgen har man fått fram genom att tillsätta rödbetor! Betyg: 5- av 6

• nr 30104, Dugges All The Way Session IPA, 33 cl, 21,90 kr, 66,36 kr/lit), 4,2%, Dugges Ale- & Porterbryggeri, Härryda kommun (finns i depå)

Dugges levererar aldrig ett dåligt öl men All The Way Session IPA hade mått bra av en fylligare maltkropp och en gnutta mer sötma. Humletonerna riskerar att framstå som lite tvåliga. Kraftigt humlade öl med låg alkoholhalt lider tyvärr ofta av denna obalans. Betyg: 4 av 6

Dugges All The Way Session IPA

• nr 89477, Dugges Idjit! Imperial Stout, 33 cl, 34,90 kr (105,76 kr/lit), 9,5%, Dugges Ale- & Porterbryggeri, Härryda kommun (finns i depå)

Dugges Idjit! är en av landets absolut bästa brygder i sin klass. Mycket fyllligt med kraftigt rostade toner och fina stråk av mörk choklad, lakrits, kaffe och dadlar. Men Dugges Christmas Idjit! som finns i butikerna nu är faktikst ännu bättre! Betyg: 5+ av 6

• nr 88901, Eskilstuna Ölkultur Dubbelbock, 33 cl, 26,90 kr (81,52 kr/lit), 7%, Eskilstuna Ölkultur, Eskilstuna kommun (finns i depå)

En fruktig och fin dubbelbock med knäckiga inslag, balanserande beska och mjuka toner av choklad, nötter och torkad frukt.
Betyg: 5 av 6

• nr 30152, Limhamns Pale Ale, 33 cl, 25,70 kr (77,88 kr/lit), 5%, Limhamns Bryggeri, Malmö stad (ej i depå)

Limhamns Pale Ale

En positiv överraskning. Enligt bryggarna själva en ”välbalanserad och humlearomatisk färsköl med inslag av tropiska frukter som citrus, ananas och mango. Bryggd med lätt kropp på pilsner- och karamellmalt samt de amerikanska humlesorterna Amarillo och Citra”. Vi kan bara instämma. Betyg: 5 av 6

Utmärkta öl i denna provning är också Kellerbier och Amber Ale från Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad. Bra är även The Bishops Rye Ale och The Kings Checkmate Stout från Coppersmith i Västerås.

Malgomaj, Hummelholm IPA och Röbäck Pale Ale från Westerbottens Bryggeri i Umeå får helt klart tummen upp. Och bland de mörka ölen gillade vi Staffen Julöl från Barlingbo Bryggeri på Gotland samt Lasse i Gatan 2014 från Sundbybergs köksbryggeri.

Hela ölsortimentet i TSLS hittar du här.

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar