Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

”Smaksatt sprit” ger 88 träffar på Systembolagets hemsida. Merparten är enkla drinkingredienser som verkar tävla med varandra om vilken som har den mest syntetiska smaken. Det finns dock lysande undantag och nästan alla står svenska Virtuous Vodka Organic för. Raspberry (hallon), Bitter Lemon, Vanilla, Sea Buckthorn (havtorn), Ginger (Ingefära) och Chili är nämligen ”the real shit”.

Filtrering

Claes Stenmark med hallonvodka före och efter filtrering. Macereringstekniken som används innebär i princip att Virtuous Vodka tar enorma mängder riktiga bär, kryddor, frukter eller rotfrukter och blandar dem med vodka. Efter mycket tid och noggrann hantering filtreras sedan blandningen varsamt så att inga smakämnen ska försvinna.

Utgångspunkten för samtliga helt naturliga smaker är Virtuous Vodka Blond som är gjord på 100% ekologisk råg. Mjuk, välbalanserad och komplex är den, vid sidan av Spirit of Hven Organic Vodka, vår absoluta favorit när det gäller en ren vodka till maten. Vodkan smaksätts sedan med ”den äkta varan” genom maceration. Det betyder att hallon, havtorn och övriga ingredienser får ligga och dra i sprit. Maceration är särskilt viktigt vid framställning av rött vin, eftersom druvornas färgämnen sitter i skalen. (Tänk dig ett rött vin som är smaksatt med syntetisk druvessens – då kan du också tänka dig merparten av de 88 sorterna smaksatt sprit på Systembolaget…)

Det var en kall vinterdag 2010 som Claes Stenmark bestämde sig för att förverkliga sin affärsidé; Det måste helt enkelt finnas en marknad för vodka som är smaksatt med äkta vara och inte aromämnen. 2012 startade han sedan företaget tillsammans med svågern Mario Löfendolk, och den 2 maj 2013 stod den första flaskan på Systembolagets hyllor.

Bakom Virtuous Vodka står ett gäng entusiaster/entreprenörer som hittills har jobbat mer eller mindre ”ideellt” med projektet. En ”brand ambassador” på deltid i några månader är ungefär vad man har kunnat kosta på sig. Men nu är det dags att gå vidare. Produkterna finns på plats – de sex smaksatta vodkorna, ”Blond” samt Virtuous Vodka Selection med samtliga smaksatta vodkor på småflaskor à 5 centiliter  finns att köpa på Systembolaget – nu gäller det att fler drinkentusiaster över hela världen ska upptäcka dem. Hittills har en blygsam export skett till Italien, Tyskland, Tjeckien, Australien, Holland och Danmark.

barkillen

Fredrik Malm på Nybrogatan 38 blandar gärna en en drink med Virtuous Vodka som bas.

– Vi har på kort tid sålt 9.000 flaskor i Sverige utan några egentliga säljinsatser. Samtidigt vet vi att det finns en stor exportmarknad som bara väntar på våra produkter. På sikt kan vi bli ett svenskt Pernod Ricard, säger Claes Stenmark som i dagarna blivit far till två identiskt lika tvillingflickor.

Lösningen blev FundedByMe, Sveriges största sajt för crowdfunding. När det gäller Virtuous handlar det om ”equity crowdfunding”, vilket innebär att ett stort antal andelar säljs till enskilda investerare.

– Privatpersoner får nu möjlighet att bli delägare i ett vodkabolag. Jag ser det som en form av demokratiskt riskkapital, säger Claes Stenmark.

Hittills har 165 ”vanliga människor” tecknat sig för en andel i Virtuous Vodka i en kampanj som avslutas den 11 november. Målet är att ta in 10 miljoner kronor för marknadssatsningar de kommande tre åren och att komma upp i en volym på 685.000 flaskor per år till 2020. Virtuous Vodka har redan tidigare använt sig av crowdfunding för att kunna dra igång verksamheten. Totalt finns det idag 134 ägare och 119 av dessa äger genom mindre andelar 10 procent av aktiekapitalet.

Bitter Sweet Dreams

Bitter sweet dreams: 5 cl Virtuous Vodka Bitter Lemon, 2,5 cl kanelsockerlag, 3 cl limejuice, 3 cl äppeljuice, 1 äggvita. Skaka med is, sila ner två gånger i ett cocktailglas.

Den som känner sig hugad att bli ”demokratisk riskkapitalist” och har 1.524 kr (eller mer) över kan alltså anmäla sitt intresse. Det finns också möjlighet att utnyttja det statliga investeraravdraget. Ett exempel: På satsade 50.000 kr blir avdraget hälften, dvs 25.000 kr och skattereduktionen 7.500 kr (25.000 x 30%).

Vi har naturligtvis smakat på de smaksatta vodkorna och kunnat konstatera att de inte bara utgör förstklassigt drinkmaterial utan att de även är mycket njutbara i oblandad form. Flera av dem gör sig utmärkt som snaps, till exempel Bitter Lemon,  Sea Buckthorn och Ginger. Och hallonvodkan står sig bra mot betydligt dyrare destillat från Frankrike.

Samtliga vodkor kostar 300 kronor för 70 centiliter. Virtuous Vodka Selection (nr 86711) kostar 226 kronor och det är väl investerade pengar.

Huruvida en andel i själva företaget är väl investerade pengar avstår vi från att sia om, men vi kan säga så mycket som att om inte Virtuous Vodka blir en minst lika stor succé som Absolut så finns det ingen rättvisa här i världen…

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.