X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Snart är det dags att göra en djupdykning i årets julölsflod (vi har provat 77 sorter) men först det bästa ur novembersläppet. Den 7 och 21 november släpps ett 30-tal bira med varierande styrka och smak. Och vi vill redan nu att ni lägger er i startgroparna för att kunna lägga tumvantarna på de fem sex bästa. Och tro det eller ej – vi har lärt oss att uppskatta suröl, åtminstone när det är surt inom rimliga gränser. En gemensam nämnare för våra novemberfavoriter är att de bäst kommer till sin rätt i kombination med en bekväm fåtölj, en god bok och lite melankolisk höstmusik.

Rodenbach Vintage 2012

• nr 11253, Rodenbach Vintage 2012, 75 cl, 95 kr (126,67 kr/lit), 7%, Palm Breweries, Belgien (5.520 st släpps 7/11)

Rodenbach Vintage 2012 är ett komplext och välbalanserat ”suröl” som visserligen bjuder på en del vinäger men den håller sig väluppfostrat på sin kant. Det ger spelrum åt vinösa och samtidigt finstämda toner av körsbär, gröna äpplen, vanilj, honung och lite söt lakrits. Brygden har åldrats med behag och är enligt vårt förmenande betydligt mer njutbar är Rodenbach Grand Cru. Kan säkert vara en bra introduktion till den lite märkliga surölsvärlden. Betyg: 5 av 6

• nr 11767, Mikkeller Raspberry Trippelbock, 37,5 cl, 74 kr (197,33 kr/lit), 13%, Mikkeller/D’Proef, Belgien (2.880 st släpps 21/11)

Oj, det här var gottigottgott. Fina hallontoner i doften följs upp av hallonkärnor i smaken. Syrligt och vinöst och lite sött på samma gång. Bara att luta sig tillbaka och sippa på den lika starka som komplexa brygden där alkoholen inte alls stör. Betyg: 6 av 6

Mikkeller Raspberry Tripplebock

• nr 11712, Nostradamus Bio, 33 cl, 32,50 kr (98,48 kr/lit), 9%, Brasserie Caracole, Belgien (5.184 st släpps 7/11)

Ett belgiskt sippöl med fin doft och smak av kaffe och torkad frukt. Mjukt och runt med en lätt sötma. Stråk av mandelmassa och mjölkchoklad av bästa märke och längst där bak något som påminner om hasselnötscréme. Betyg: 5 av 6

• nr 11536, The Mayan, 33 cl, 26,90 kr (81,52 kr/lit), 6,5%, The Ilkley Brewery Co, Storbritannien( 3.000 st släpps 7/11)

När vi ändå är inne på ölgodis kan vi inte förbigå The Mayan. När man sniffar i glaset är det som att doppa näsan i en godispåse. Sött smågodis av den lite tuffare sorten och lyxig ljus choklad med ett litet spetsigt inslag av chili. Betyg: 5 av 6

Bötet Barley Wine 2013

• nr 11686, Bötet Barley Wine 2013, 25 cl, 35,90 kr (143,60 kr/lit), 9,1%, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige (10.080 st släpps 21/11)

Bötet Barley Wine är i sina bästa stunder världens bästa öl i sin kategori. Det vill vi faktiskt hävda. Och av vårt smakprov att döma verkar årgång 2013 pricka toppformen med sin mycket komplexa och fylliga smak av torkad frukt, apelsinmarmelad och honung. Betyg: 6 av 6

• nr 11224, Norwegian Wood, 50 cl, 42,90 kr (85,80 kr/lit), 6,5%, Haandbryggeriet,  Norge (10.000 st släpps 7/11)

Norge får bidra med det enda ölet i vår favoritkavalkad som passar som matdryck. Det är mycket bra men lite svårgreppat med fina stråk av rök och vilda toner från kryddningen med enbär. En gång i tiden var det lag på att alla gårdar i Norge skulle brygga sitt eget öl, och det är ett sådant traditionellt öl som Haandbryggeriet i Drammen nu med framgång skakat liv i. Betyg 5 av 6

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.