X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund
St Eriks IPL

S:t Eriks India Pale Lager tar tillbaka stark underjäst lager till ölälskarna. Här snackar vi inte Pripps Extra Stark 7.2…

India Pale Ale, eller IPA, har varit öltypen på allas läppar de sensate åren. Nu har S:t Eriks IPL introducerats – Sveriges enligt uppgift första India Pale Lager. IPL, dvs en starkare lager med mycket humle, är en nyutvecklad ölstil från USA (varifrån annars?). I det här fallet singelhumlad med den fruktiga och aromatiska humlen Mosaic från USA (varifrån annars?). I både doft och smak finns mogen mango, papaya, guava, röda äpplen och passionsfrukt.

– Jag har länge velat skapa en IPL samt brygga på humlet Mosaic. När vi fick tag på en sändning av Mosaic från USA gick två önskningar i uppfyllelse på en och samma gång. Alkoholstark lager har de senaste årtiondena haft ett oförtjänt skamfilat rykte i Sverige då dessa öl oftast handlat om masskonsumtion och inte om smaken. Med S:t Eriks IPL tar vi därför tillbaka den alkoholstarka lagern till ölälskarna, fastslår bryggmästaren Jessica Heidrich.

Vi kan inte annat än instämma. Frukten och den kraftiga, men ändå finstämda beskan, trivs utmärkt tillsammans. S:t Eriks IPL är ett starkt och fylligt öl där humlen har huvudrollen utan att spela över på det sätt den ofta gör när det gäller modern mikrobryggd IPA. Utan tvekan delar vi ut betyget 5 av 6 på SvD:s tärning.

Alkoholhalten är 7 procent och priset för en 33 cl flaska är 25,90 kr. Artikelnumret är 1220-03.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.