X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund
Sigtuna Single Hop

Single Hop finns det många att välja på, men endast en är bryggd på svenskodlad humle. Varför inte göra en poäng av det?

Trots det stora intresset för mikrobryggt öl finns det få humleodlingar i Sverige och ytterst få öl har bryggts på svenskodlad humle. En helt naturlig följd av antalet svenska soltimmar per år. Humle som växer på våra breddgrader står sig slätt mot smakbomberna från USA, Australien och Nya Zeeland. Det hindrade inte Sigtuna Brygghus från att inleda ett samarbete med familjen Hellsten Boman på Spännaregården utanför Mariestad som med sina 300 humlestockar driver Sveriges största kommersiella ekologiska odling av humle.

Humlen skördades i augusti och redan dagen efter var bryggningen igång. Det betyder att humlen var helt färsk, något som är mycket ovanligt i Sverige, här bryggs nästan all öl på torkad humle. Wet hopping, som metoden kallas, förekommer i större utsträckning i länder där bryggerierna nästan alltid har tillgång till färsk lokal humle. Resultatet är Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale.

Tio kilo nyskördad svensk humle räckte till 2.500 liter öl. Den varma sommaren 2014 blev för övrigt en utmaning, humlekottarna vill ha mycket sol för att trivas men det ska vara värme i kombination med jämn nederbörd. Den 7 november lanseras ölet på Systembolaget i begränsad upplaga om 4.000 flaskor. Artikelnumret är 11687-03 och Alkoholhalten måttliga 4,5 procent. Priset blir 27,90 kronor för 33 cl.

Vi har naturligtvis redan provsmakat och kan konstatera att svenskodlad humle ger en mycket rund och mjuk, lite ”höig” smak som kanske inte omedelbart kommer att falla svenska ölhipsters i skägget. Vi tycker dock att Sigtuna Swedish Single Hop Pale Ale är ett välkommet inslag på en ofta överhumlad marknad. Helt obegripligt är det emellertid att man inte har tagit hem svenskvinkeln på flaskan. Man får faktiskt leta länge på etiketten, iförd sina skarpaste glasögon, innan polletten trillar ner…

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.