X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

”Årets ölperson” har nu korats för tredje gången. Tidigare har Marianne Wallberg, VD och grundare av Stockholm Beer & Whisky Festival. och ”ölgurun” Jan-Erik ”Janko” Svensson fått denna utmärkelse. Båda två ingår i juryn som i år valde att prisa bryggaren Björn Falkeström. Falkeström har grundat och driver ett av Sveriges mest framgångsrika hantverksbryggerier.

Björn Falkeström

Foto: Jerry Lindahl

Priset, som delas ut av Galatea, är på 35.000 kronor och Björn Falkeström inledde sitt lilla tal vid prisceremonin med att uppmana alla att skänka en slant till bekämpningen av ebola i Afrika. Den bästa investering man kan göra just nu, menade han.

Han berättade också att Oppigårds nya bryggeri nu börjar ta form på den gamla fotbollsplanen i Ingvallsbenning utanför Hedemora. Produktionstaket i det nuvarande bryggeriet är uppnått sedan länge  och tanken är att det, när den nya anläggningen är  i bruk, ska fungera som en experimentverkstad.

– Ni kan vänta er många brygder som kommer att överraska. Sådana man inte riktigt väntar sig från Oppigårds, kanske till och med på burk.

Det nya bryggeriet, stommen är rest men brygganläggningen köps in först när tillståndet är klart, kommer att få en väl tilltagen kapacitet men även om begreppet mikrobryggeri redan är malplacerat när det gäller Oppigårds kommer man aldrig att tumma på hantverket.

Juryns motivering till priset för Årets Ölperson 2014: ”Med envishet, integritet och passion har Björn Falkeström på Oppigårds banat vägen för mikrobryggerier i hela landet. Genom sin ständigt höga kvalitet blir Björn Falkström hyllad av ölkännare samtidigt som Oppigårds når längre ut i stugorna än något annat hantverksöl i Sverige. Björn Falkeström har med sitt outtröttliga arbete lyft svenskt öl till en helt ny nivå.”

Fotnot: Följ Björn Falkeströms uppmaning genom att till ex stödja Läkare Utan Gränsers akutfond: Sätt in ett bidrag på PG 900603-2 eller BG 900-6032. Märk  talongen ”Akutfonden”. Du kan också SMS:a din gåva till nummer 72970. I meddelande fältet skriver du AKUTHJÄLP 100 för att skänka 100 kronor och AKUTHJÄLP 200 om du vill skänka 200 kronor.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.