X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Landskronabryggeriet Brygghuset Finns Brown Ale korades under ölmässan i Stockholm (Stockholm Beer & Whisky Festival 2014 pågår fram till och med i morgon) till festivalens ”Bästa svenska fatöl alla kategorier”.

Bryggaren Simon Frennberg tar emot priset för ”Bästa svenska fatöl alla kategorier”. Foto: Johan Lenner

”Det är det här som vi har haft som mål när vi startade produktionen”, säger bryggeriets VD Joacim Larsen i ett pressmeddelande.

”Vi vill ligga på topp kvalitetsmässigt samtidigt som vi såklart också vill kunna konkurrera prismässigt med andra bryggerier i samma segment. Mikrobryggeribranschen växer i Sverige och vi ser att fler och fler kunder uppskattar kvalitetsöl som också är producerad i Sverige. Guldmedaljen är ett bevis på att vi håller hög kvalitet också för de mest kräsna ölkännarna och vår förhoppning är att priset kommer att hjälpa oss med vår expansion.”

Vi hade tyvärr inte möjlighet att testa vinnarbrygden vid vårt besök på mässan, men det rör sig om ”en välbalanserad Brown Ale med mustigt maltiga toner och behaglig beska och fruktighet”. Utöver Guldmedaljen vann denna öl även ett silver i klassen ”Malt och humlebalanserad vardagsale i modern stil”.

Brygghuset Finn, som har producerat öl sedan slutet på 2013, har sin grund i ett kursprojekt under grundarna Simon, Petter och Joacims studietid vid Lunds Universitet. Ett projekt som fortsatte med hobbybryggning på studentkorridoren innan steget togs till att starta ett riktigt bryggeri. Brygghuset Finns öl finns på sex Systembolagsbutiker samt i beställningssortimentet. Dessutom hittar man Finns brygder på runt 60 lokala krogar längs Skånes västkust från Ängelholm till Malmö.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.