X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Om ni av någon outgrundlig anledning har missat det så pågår Stockholm Beer & Whisky Festival, en av världens största – och bästa – dryckesmässor, sedan i torsdags i Nacka Strand. Under sex dagar, 25-27/9 och 2-4 oktober, väntas uppemot 40.000 entusiaster besöka mässan för att framförallt prova öl men även whisky och andra destillat.

Det är naturligtvis omöjligt att hinna med allt och därför är det viktigt att studera programmet och kolla vilka utställarna är i förväg, kort sagt att lägga upp en plan. Vår plan den här gången var att i första hand ta pulsen på svenska mikrobryggerier, och många av dem samsas praktiskt nog i en egen utställningslokal.

 

adelsöAnders Kotz, Patrik Borin och Torbjörn Svensson bjöd på smakprov från historisk mark.

Okej, var ska börja? Det får bli hos Adelsö Bryggeri och deras sju lika välgjorda som välbalanserade ölsorter. Bryggeriet ligger på historisk mark, Birka och Hovgården, men brygderna talar ett modernt språk. Anders Kotz, som är bryggeriets ölmakare, är en utvandrad gotlänning med en trettioårig bakgrund som professionell yrkesmusiker. Hembryggare har han så gott som alltid varit, färdigutbildad bryggare sedan 2011. Han har varit verksam som bryggare på Monks Café där han har samarbetet med De Molen, Troubadour och Goose Island. Musiken går för övrigt igen i bryggeriets etiketter som är utformade som skivetiketter.

Blonde, Pale Ale, IPA, Stout och en Imperial Red Ale står på programmet där den sistnämnda är spetsad med rödbetor. De brittiska influenserna är alltigenom omisskännliga, välhumlat men utan att man någon gång fläskar på för mycket med den varan.

 

barlingbo

Jonny Warg (t.v.) har det tekniska ansvaret för Barlingbos produkter med Niklas Gustafsson (t.h.) är bryggansvarig. 

På tal om gotlänningar så blir Barlingbo Bryggeri nästa stopp på vår vandring. Bryggeriet, som ligger i Gotlands inland, cirka 10 km från Visby, är det enda gotländska bryggeriet vid sidan om Spendrupägda Gotlands Bryggeri som är representerat på Systembolaget. Årskapaciteten är cirka 4.000 hektoliter och brygderna har väldigt ”gotländska” namn som Bysen, Bånsen, Gumsen, Galgbacken, Muren och Slåttarn.

Vi provar bland annat Bånsen, en Brown Ale som fått sitt namn efter det gotländska ordet för hankatt. Enligt herrarna själva har ölet ”en karaktäristisk, fulländad kropp med mycket mustighet och fyllighet”. Och vi är faktiskt benägna att hålla med.

 

coppersmiths

Göran Carlsson är marknadschef på Coppersmith’s.

Coppersmith’s Brewery ligger i Västerås. Eller Westerås om de själva får välja. Till skillnad från de flesta andra mikrobryggerier som börjar smått, ofta med helt manuell buteljering och korkhantering, har Coppersmith’s investerat ordentligt från början.

Dels har man en egen burklinje, vid sidan av flasklinjen, något som betydligt större bryggerier bara kan drömma om. Dels har man skaffat sig ett eget, högteknologiskt labb! Varje batch genomsöks på jakt efter ölförstörande organismer.

Även Coppersmith’s har tagit starkt intryck av europeiska öltraditioner, men även amerikansk humle har sin givna plats. Sex av brygderna har uppkallats efter schackpjäser, typ The Bishops Rye Ale och The King’s Checkmate Stout. Skiljer sig från mängden gör Fusion Saison med ingredienserna rabarber, hallon och honung.

 

flying

Johann Graf, österrikare som gjort verklighet av sina högtflygande drömmar i Dalarna.

The Flying Brewery hittar man i Siljansnäs i Dalarna. Namnet kommer sig av att grundarna Johann Graf och Joakim Nilssons gemensamma passion, vid sidan av ölbryggning, är att flyga varmluftballong. Bryggeriet ligger vid också vid en ”airpark”, ett område där flygentusiaster bor tillsamman och flyger olika farkoster. Siljan Airpark är faktiskt den enda flygplasten i Sverige där man kan bo vid startbanan och lyfta från marken direkt utanför köksfönstret.

The Flying Brewery är, liksom Coppersmith’s, ett mycket högteknologiskt mikrobryggeri. enligt egen uppgift det första helautomatiserade mikrobryggeriet som kan datastyra hela bryggprocessen från det att bryggvattnet hettas upp till nerkylning av brygden.

De flesta av ölsorterna har namn med anknytning till flyg, som Aviator Ale, Drydecker Lager och Rocket Fuel Ale. Vi provar dock Classic Märzen, bryggeriets oktoberfestöl, som verkligen är en märzen av klassiskt märke och dessutom väldigt god. Dessutom gör man, mycket beroende på att Johann Graf är Österrikare, två sorters Radler, dvs en blandning av öl och lemonad.

De små bryggerierna tillåter sig att experimentera, den saken står klar när man botaniserat ett tag bland deras produkter. Eskilstuna Ölkultur är inget undantag. Bryggeriet har gjort sig känt för att hålla många bollar i luften samtidigt utan att tappa någon av dem. För närvarande har man 17 ölsorter under produktion. På mässan kan man prova Äppelsäsong (7,2%) som är bryggeriets saison kryddad med äppelmust från Lövnäs, ett lokalt musteri. Fantastiskt roligt och gott om ni frågar oss.

 

WisbyMörk

Johan Spendrup är en filur. Han pryder naturlitgvis själv, tillsammans med bryggaren Magnus Tedenmyr, etiketten till Wisby Mörk – Det sjunde Gomseglet. 

Andra mikrobryggerier på mässan är CAP Brewery, Gamla Enskede Bryggeri, Nääs Gårdsbryggeri, Rådanäs Bryggeri, Sthlm Brewing Co, Södra Maltfabriken, Train Station Brewery, Strömsholms Brygghus, Westerbottens Bryggeri, Åre Bryggcompagni och ÖsterlenBryggarna. Ja, vi har säkert missat några, men åk ut till mässan nästa helg och kolla själva! Börjar det inte snurra lite i skallen redan innan provsmakningen så är ni garanterat gjorda av härdat järn.

Och apropå järn så finns det mycket av den varan att prova på mässan också. Det gäller dock att välja – att samtidigt prova öl, ofta med hög alkoholstyrka, och spritdrycker kan sluta illa. Vi gjorde emellertid ett par undantag som vi kanske återkommer till en annan gång. Att mässan har vuxit är roligt men det är trots allt öl som hjärtat och grunden.

Och när vi ändå är inne på detta: Södra Maltfabriken har i samarbete med whiskyproducenten Jura tagit fram en öl som ska passa särskilt bra att dricka i sällskap av whisky, kallad Södra Jura Half the Story. Kraftigt humlad och med en styrka på 7% så är den en biljett till en öl- och whiskyresa som vi inte riktigt är säkra att vi bör följa med på…

 

archie

Archie Village kommer att bulla upp med massor av öl på  The London Beerfactorys officiella invigningsparty i London den 4 oktober. 

För några veckor sedan skrev vi i SvD om det unika samarbetet mellan amerikanska Samuel Adams och svenska S:t Eriks. Läs artikeln här. På mässan kan man avnjuta resultatet, Transatlantic Belgian Red Strong Ale. En brygd på 7,3% som fått smak av 300 kilo lingon och tranbär. Missa inte att prova den om, eller rättare sagt när, ni beger er ut till mässan.

En annan udda idé som satts i verket är Johan Spendrups och Gotlands Bryggeris blåbärs-IPA som fått namnet ”Mors Lilla Bulldog” (många av bryggeriets ölsorter är döpta efter bulldogen Krut). Vi var positivt inställda efter provsmakning av en tidig bryggning i våras och har inte ändrat uppfattning. Snart på ett beställningssortiment nära dig.

Till sist vill vi också nämna The London Beerfactory, ett alldeles färskt litet bryggeri som Gotlands Bryggeri gått in i som minoritetsägare. The London Beerfactory behövde ny kompetens och Gotlands Bryggeri ville gärna få in en fot i Storbritannien. Vi tog ett långt och trevligt snack med bryggarna Archie Village och Ed Cotton, den senare med bakgrund i vinbranschen. Bryggeriets första öl är London Session (3,8%), Chelsea Blonde (4,3%) och Paxton Pale Ale (5,0%). Very british indeed.

Nej förresten, en sak till. Missa för allt i världen inte London Calling i den stora hallen. Där kan du bekanta dig med de i Sverige tämligen obekanta Londonbryggerierna By The Horns Brewing , CRATE, Fourpure Brewing Co, London Fields Brewery, Redemption Brewing och Signature Brew.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.