X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Eftersom aversionen mot suröl på Berglunds bira har blivit så uttalad att ordet blivit ett skällsord får en recensent med öppnare sinnelag ta sig an Cuvée des Jacobins, en flamländsk rödöl från belgiska Brouwerij Bockor som sedan 1 september återfinns i Systembolagets ordinarie sortiment.

• nr 10686, Cuvée des Jacobins, 33 cl, 26,40 kr, 80 kr/lit, 5,5%, Brouwerij Bockor, Belgien.

Cuvée des Jacobins är ingen ny bekantskap för den som håller koll på Systembolagets tillfälliga släpp. Den fanns med i marssläppet i år och försvann ganska så snabbt från butikshyllorna. Ölen är spontanjäst och har lagrats i minst 18 månader på franska ekfat.

Cuvée des Jacobins

För den som inte är van vid öltypen är det svårt att tänka bortom vinäger när man sticker ner näsan i glaset. Där finns också spår av ekfaten och den omisskännliga vildjästen. Smakmässigt går det inte alls åt vinägerhållet, även om det är just det syrliga som dominerar så finns det söta toner och en viss fruktighet. En tränad vinnäsa skulle kanske säga körsbär eller röda vinbär.

Det är en förvånande komplex smakbild som träder fram när man låter ölen gå runt tungan, något som förstärks ytterligare i takt med att den blir varmare än de 4-6 grader som rekommenderas.

Med uppfriskande mängd kolsyra och en ren eftersmak skulle jag klassa Cuvée des Jacobins som lättdrucket och mångsidigt och en utmärkt introduktion till surölsvärlden. Och för oss som gillar öltypen är det trevligt att se ett nytillskott i genren i Systembolagets fasta sortiment. Betyg: 5- av 6

Adam Erlandsson

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.