Thomas Berglund
Eftersom aversionen mot suröl på Berglunds bira har blivit så uttalad att ordet blivit ett skällsord får en recensent med öppnare sinnelag ta sig an Cuvée des Jacobins, en flamländsk rödöl från belgiska Brouwerij Bockor som sedan 1 september återfinns i Systembolagets ordinarie sortiment.
• nr 10686, Cuvée des Jacobins, 33 cl, 26,40 kr, 80 kr/lit, 5,5%, Brouwerij Bockor, Belgien.
Cuvée des Jacobins är ingen ny bekantskap för den som håller koll på Systembolagets tillfälliga släpp. Den fanns med i marssläppet i år och försvann ganska så snabbt från butikshyllorna. Ölen är spontanjäst och har lagrats i minst 18 månader på franska ekfat.
För den som inte är van vid öltypen är det svårt att tänka bortom vinäger när man sticker ner näsan i glaset. Där finns också spår av ekfaten och den omisskännliga vildjästen. Smakmässigt går det inte alls åt vinägerhållet, även om det är just det syrliga som dominerar så finns det söta toner och en viss fruktighet. En tränad vinnäsa skulle kanske säga körsbär eller röda vinbär.
Det är en förvånande komplex smakbild som träder fram när man låter ölen gå runt tungan, något som förstärks ytterligare i takt med att den blir varmare än de 4-6 grader som rekommenderas.
Med uppfriskande mängd kolsyra och en ren eftersmak skulle jag klassa Cuvée des Jacobins som lättdrucket och mångsidigt och en utmärkt introduktion till surölsvärlden. Och för oss som gillar öltypen är det trevligt att se ett nytillskott i genren i Systembolagets fasta sortiment. Betyg: 5- av 6
Adam Erlandsson