Thomas Berglund
Det var för tre år sedan på Stockholm Beer and Whisky Festival som Grant McCrackens och Jessica Heidrichs vägar korsades. En delegation från ”världens största hantverksbryggeri”, Samuel Adams, stannade till vid S:t Eriks utställningsbås och tycke uppstod omedelbart. Head brewer Grant McCracken tvekar inte att beskriva sig själv och S:t Eriks bryggmästare Jessica Heidrich som ”syskonsjälar”.
Foto: Lars Pehrson
– Det klickade direkt. Vi talade samma språk och det var genast uppenbart att vi hade mycket gemensamt – samma målsättning att brygga öl som är välbalanserade och eleganta. Samuel Adams och S:t Eriks är ett bra exempel på att ett plus ett ibland blir tre, och därför brygger vi nu ett öl tillsammans, säger Grant McCracken.
Samuel Adams, pionjären bland amerikanska hantverksbryggerier, startade sin verksamhet i mitten av 1980-talet. Tio år senare var bollen ordentligt i rullning. Hundratals små hantverksbryggerier – i USA pratar men hellre om ”craft breweries” än mikrobryggerier eftersom hantverksmässiga metoder är viktigare än antalet liter öl som produceras – hade hakat på utvecklingen. Flera av dessa är idag, med svenska mått mätt, veritabla öljättar: Boston Brewing Company, Sierra Nevada Brewing, New Belgium Brewing, Brooklyn Brewery, Lagunitas och Stone Brewing, för att bara nämna några som också säljer bra på Systembolaget.
– Man kan se samma trend i Sverige idag. Jag vet att det finns minst 130 mikrobryggerier och nya verkar tillkomma nästan varje dag. Svenska hantverksbryggerier har samma inställning, samma kreativitet, nyfikenhet och vilja att ständigt utvecklas som de nya bryggerierna i USA, säger Grant McCracken.
Samuel Adams och S:t Eriks gemensamma skapelse har ännu inte fått något namn, även om nyordet ”Cranling” har förekommit (en fusion av det engelska ordet för tranbär, cranberries, och lingon). Men det handlar hursomhelst om en ”belgiskt strong ale” baserad på just dess bär.
– Vi kom fram till att det kan blir ett lyckat möte mellan ”amerikanskt” och ”svenskt”. Resultatet kommer att bli väldigt friskt och syrligt, utan att vara surt eller ”lambic-syrligt”, förklarar Jessica Heidrich.
Läs hela artikeln här.