Thomas Berglund
SEMESTERKOLLEN: Vi ska inte påstå att Stockholms bästa burgare serveras på Svenska Hamburgerköket i Midsommarkransen. Däremot kan vi lugnt konstatera att hamburgarna som serveras här är de godaste vi har ätit. Då har vi inte haft tillfälle att besöka Flippin Burgers som flyttar till den ena undanskymda adressen efter den andra. Vi har däremot testat hamburgarna på LIlla Vigårda, Melker Anderssons, Danyel Couets och Jonas Åslunds snabbmatställe i matgallerian K25 på Kungsgatan. Och i matchen med Svenska Hamburgerköket får de tre stjärnkockarna smörj så det sjunger om det!
”Grosshandlaren”, 180 gr med ost, rökt sidfläsk och smarriga grovhuggna frittar är inte helt billlig med sina 115 kr, men ändå mycket prisvärd. Glöm bara inte att beställa den ekologiska bean med chili som dip.
Nåväl, det är dock inte på grund av de goda hamburgarna som Svenska Hamburgerköket har hamnat i den här spalten. Det är nämligen så att detta etablissemang har ett osannolikt bra ölutbud och det till smått chockerande låga priser. Ett halvdussin bra ölsorter finns alltid på fat och de går samtliga loss på 49 kronor för 40 centiliter. Här intill tre exempel på bild (uppifrån och ner): Rebel IPA från Samuel Adams. En välbalanserad amerikansk humlecocktail på Cascade, Simcoe, Centennial, Chinook och Amarillo. Lagunitas IPA (som tyvärr serveras i bryggeriets egen ölmugg av alltför kraftigt glas). Tufft humlad med toner av grannbarr och citrus parad med en liten karamellig sötma. Och sist men inte minst, ”tävlingsvinnaren” från S:t Eriks och Sigtuna Brygghus, Lemongrass & Grapefruit Summer Wheat Beer.
Lemongrass & Grapefruit vann en omröstning som pågick på CraftBeer.se under våren. Det var sju olika ölrecept framtagna av S:t Eriks och Sigtuna som tävlade. Det handlar om ett veteöl på 5,4 % som smaksatts med citrongräs och grapefrukt. Maltblandningen består av pilsner, vete och vienna; humlesorterna är magnum och bavaria madarina. Resultatet är mycket lyckat och betyget blir utan vidare en femma på SvD:s tärning. Men kolla också in ”folkets röst” på Untappd.
Utbudet av flasköl är dessutom rikligt och priserna gör som sagt ingen fattig. Och ölmenyn tar ett tag att bläddra igenom. Nu kan man, med visst fog, invända att en IPA sällan är är ett bra matöl eftersom humlen ofta dödar det mesta av smaken. Tipset är därför att inleda med en tjeckisk Bernard, som alltid finns på fat, till burgaren för att sedan botanisera bland övrig bira.
Därmed är vi inne på den enda kritiska synpunkt som vi lyckas uppbåda efter ett antal besök: Det finns säkert undantag men flertalet bakom disken har inte en susning om hur man slår upp en öl. Eller så har de inte tid, det här är ju faktiskt i viss mening ett snabbmatställe. En Bernard på Svenska Hamburgerköket kan därför aldrig jämföras med en Bernard upphälld på Svejk, men den duger alldeles utmärkt ändå.
Det sista vi gör den här gången är att beställa en Fathom India Pale Lager från det amerikanska bryggeriet Ballast Point i San Diego. Krispigt god med en fin liten sötma i eftersmaken. En perfekt avslutning i stället för milkshake. Och det gjorde absolut inget att vi fick 40 cl för 49 kr istället för 30 cl som det stod på kranen.