Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Växbo

SEMESTERKOLLEN: Krogmiljön vid Växbo Kvarn, 14 kilometer norr om Bollnäs stad mellan Rengsjö och Arbrå, är något alldeles speciellt. Liksom maten på Växbo Krog vars matsal är inrymd i sluttningen ner mot kvarndammen, delvis under jord. Cirka 100 lokala leverantörer förser krogen med ”färska eller naturligt konserverade råvaror från närmaste gård, skog, hav eller sjö”.

Även vid valet av öl och snaps har man utgått från lokal kvalitet. Här finns Helsinge Ångbryggeri med prisbelönt pilsner, rököl och svagdricka på kran. Föredrar man öl på flaska serveras Jädraöl från trakterna av Wij Trädgårdar i Ockelbo medan den som är sugen på ett järn kan botanisera bland snapsarna från Tevsjö Destilleri i Järvsö.

Till förrätten, ”Skummig vårnässla, Jord till bord” – en soppa tillredd på Ullas nässlor från Ljusne, syrligt färskpotatisskum, kravmärkt lax samt löjrom – tar vi in en stor sejdel med Helsinge Rököl, ett Rauchbier i tysk tradition med tydliga och knäckiga inslag av rök och tjära. Dessutom måste vi helt enkelt prova samtliga snapsar från Tevsjö som finns på dagens meny: Gran Zirup snaps, Järvsöaquavit Royal och Järvsösnaps Ljung och Honung.

Tevsjö

På Systembolaget i Bollnäs, eller via beställning, får man betala 420 kronor för 70 cl Gran Zirup och endast något mindre för de andra varianterna av dessa exklusiva snapsar. Med tanke på det så får Växbo Krogs pris på 19 kronor per centiliter betraktas som något av ett kap. Så här skriver man på Tevsjös hemsida själva om Gran Zirup:

”Denna snaps skapas med vårat Brännvin tillverkat av 100% korn från hälsinglands bönder som bas. Vi mixar sedan i en härligt söt lite bränd gransirup tillverkad av ”Skogens Sköna Gröna” i Krokom. Snapsens karaktär blir lite sötaktig varm och med en härlig citrusfriskhet på slutet. Vi använder denna produkt både som snaps till alla typer av vilt kött då den härliga skogssmaken kommer till sin rätt men även som ”avec” efter maten då sötman i snapsen gör den aningen liköraktig och smaken är inte alls långt ifrån en klassisk Drambuie.”

Kan man bara tänka sig att dricka snaps med en relativt hög sötma så är Gran Zirup (nr 87222) en stor upplevelse. Det är väl bara priset som avhåller oss från ett omedelbart inköp. Lika utsökt är Järvsöaquavit Royal (nr 86367) med de klassiska kryddorna kummin, anis och fänkål. Man har blandat akvaviten med en försvarlig mängd spansk sherry vilket ger en mycket rund och len matsup med en väl avvägd sötma. Järvsösnapsen (nr 86894) å sin sida drar lite åt en god grappa. Ruderts Punch (nr 87085) är å andra sidan inget vi kan rekommendera. Möjligen om man är förtjust i mjöd då den utmärkande arraken blott kan anas i bakgrunden.

Jädraöl

Till sist några ord om brygderna från Jädraås bryggeri. Vi provade veteölet Vetefan. Om det är amerikanskt, belgiskt eller tyskt i stilen? Det Vetefan! Så förklaras namnet på hemsidan men vi misstänker ändå att någon på bryggeriet är född i Göteborg. Ölet är hursomhelst en prydnad för samtliga stilar med sina rena och friska smaker av citrus och kryddnejlika. Även testet av Brunte, som är en kraftig och fyllig brown ale, föll väl ut.

Kvällens chaufför lät sig samtidigt väl smaka av Trädgårdspilsner, en ljus och blommig lager som endast håller 3,5 procent (bryggs även som 5,0). Det var just Trädgårdspilsner som blev bryggeriets premiäröl 2011, då på beställning från Wij Trädgårdar. Samtidigt öppnades ett litet visningsbryggeri i Wijs gamla potatislada, där man sommartid erbjuder provsmakning och försäljning av folköl i en sexpack i trä.

Andra som beställt egna ölsorter från Jädraås är NK i Stockholm, Högbo Brukshotell och Jädraås Herrgård. Bakom den lokala succén står Lars och Eva Nordlund, tandläkare respektive socionom. Som numera alltså också är framgångsrika producenter av svenskt hantverksöl.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.