Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Från svenska Smögen Whisky till skotska standardblenden Grant’s kan steget tyckas långt. Men faktum är att Grant’s nu har släppt en utgåva med svensk anknytning. Grant’s Nordic Oak, som lanserades i Systembolagets beställningssortiment den 1 juni, har nämligen slutlagrats på utvalda nordiska ekfat. Faten som hämtats från Sverige, Norge och Finland uppges vara ”de mest exklusiva som har använts för whiskytillverkning i Grant’s historia”. I Sverige har eken hämtats från en av våra mest kända och vackraste ekskogar, den på Visingsö i Vättern.

Grants

Vi har naturligtvis provat och är faktiskt smått imponerade. Särskilt med tanke på att den endast kostar 50 kronor mer än standardvarianten av Grant’s Family Reserve! I smaken finns en viss fruktighet i kombination med en gnutta rök och en liten sötma. Eken från Visingsö har har också lagt till en behaglig kryddighet och samt toner av vanilj.

Vi plockade fram ”vanliga” Grant’s (som annars bara kommer till pass när svärfar är på besök) för en jämförelse och kunde konstatera att skillnaden bara kan beskrivas som himmelsvid. Vi skulle lätt kunna förväxla Grant’s Nordic Oak med betydligt dyrare droppar.

Grant’s Nordic Oak Finish (nr 85904) kostar 299 kronor för 70 cl och alkoholhalten är 40 procent.

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar