Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Richard

Under huvudkontoret på Spendrups bryggeri, naturskönt beläget i Vårby Allé vid Mälaren, ruvar en hemlighet. Här finns nämligen Spendrups experimentverkstad som nyligen byggts om och som före vårt besök aldrig visats upp för journalister och ölbloggare. Och det är här som den lika trevlige som skicklige bryggmästaren Rickard Bengtsson (bilden ovan) tar fram brygder som skulle lämna alla som hävdar att Spendrups endast brygger volymöl för massorna med gapande munnar och hängande hakor.

Dagens huvudtema är konsten att kunna identifiera felsmaker, vi återkommer till det i ett senare inlägg, men vi får också möjlighet att testa Rickards senaste idéer. Ett par av dem verkar riktigt lovande och kommer förhoppningsvis att hitta ut till en törstig allmänhet. Men det är inte heller det som vi tänkte orda om nu, utan om Johan Spendrups blåbärs-IPA som lanseras under hösten. Johan, som aldrig har långt till en rolig historia eller billig vits, pendlar mellan Stockholm och Visby där han på skötebarnet Gotlands Bryggeri tar fram det ena spännande ölet efter det andra. För att inte tala om Gotlands Bittar, en alldeles egen variant på italiensk amaro, som Johan är mycket stolt över (och som tidigare fått toppbetyg i SvD).

Johan3

Den här gången handlar det alltså om en IPA baserad på blåbär. Blåbär som ska plockas under socialt ansvar på Gotland, lovar Johan apropå de senaste årens skandalscener i de svenska skogarna. Vilket säkert kan innebära att det för bryggeriet kostar mer än det smakar, men en blåbärs-IPA gör man å andra sidan för att man älskar att experimentera med öl, och inte för att man tror det är en god affär.

Den första lilla batchen som nu är framme lovar också mycket gott. Färgen är vackert mörk utan att vara blåbärsblå och en maltig doft avslöjar heller inte innehållet. Smaken är frisk och fruktig. Det är överraskande gott och det är först i eftersmaken som man hittar storskogens druvor. Vilket är bra. En IPA med intensiv blåbärssmak skulle känns inte som en hit, åtminstone inte i teorin. Den innovativa brygden kommer preliminärt att lanseras i september/oktober – är Marianne Wallberg på Stockholm Beer and Whisky Festival underrättad?

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar