Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Thornbridge Brewery i Derbyshire och svenska S:t Eriks Bryggeri har nu genomfört sitt andra samarbete. Förra gången handlade det, om vi minns rätt, om en riktigt lyckad Raspberry Imperial Stout. Nu har Rob Lovatt och Jessica Heidrich gett sig på ”en modern ofiltrerad hyllning till engelsk IPA” som släpps den 2 juni i en tillfällig lansering om 4500 flaskor.

English IPA

S:t Eriks & Thornbridge English IPA är bryggd på nordengelsk jäst, brittisk East Kent Goldings humle samt Pilsner-, Münchener- och ljus karamellmalt. Rob Lovatt tipsar om att dricka den tillsammans med mogen engelsk cheddar eller en lagrad gruyère. Dricker man den som den är finner man en lika utpräglad som egenartad fruktighet i kombination med en mjuk beska.

Aprikos, pomerans, sirapslimpa, örter och honung, hittar Systembolagets smakexperter. En annan provare upptäcker ett spännande inslag av tobak. Själva tycker vi oss förnimma toner av päroncognac. Som om brygden varit lagrad på ett fat som innehållit denna, en gång så haussade, spritdryck. I början är det bara positivt, men efter ett tag känns dessa toner lite påträngande. När det gäller slutintrycket så vacklar vi därför lite – fem av sex landar så småningom på en stark fyra. Betyg: 4+ av 6.

Alkoholhalten är 7,4 procent, priset 27,90 kronor för 33 cl och ölet har artikelnummer 11989-03.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar