Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Allt är inte guld som glimmar. I synnerhet inte på Systembolagets hyllor i hippa Hornstull. Två öl från ett nytt mikrobryggeri kallat Modernist Brewery, med snygga etiketter och med namn som Stockholm Syndrome Red Ale och Meteorite vs Earth Double India Pale Ale måste naturligtvis provas. Trots att prislappen är 40 respektive 33 kronor för 33 centiliter. Ofta betalar ölentusiasterna hutlösa priser för ”hipsterfaktorn”, ett exempel på det är PangPang Brewerys ”Hornstulls Honey Amber” (smaksatt med honung från Tantolunden), 33 cl för 49:30 kr. Det är ett välgjort öl som helt enkelt inte på långa vägar kan betraktas som prisvärt, men jämfört med ölen från Modernist Brewery är det ändå ett fynd.

modernist

Vi är mycket förtjusta i öltypen ”red ale”. Det må vara irländsk red ale eller modern imperial red ale i amerikansk tappning. Flamländsk red ale finner vi kanske ibland lite för sur, men gemensamt för dessa är deras vackra färg. Stockholm Syndrome har en gråbrun nyans när det hälls upp i glaset och när flaskan töms på den sista decilitern för den ymniga jästfällningen tankarna till en uppvispad kaffedrink av något slag. Som det ser ut, så smakar det också. Ungefär som bottensatsen på en långt ifrån lyckad hembrygd ölsats. Nu kan det ha varit något fel med just den inköpta flaskan, men ett par klunkar av Meteorite vs Earth vittnar om att problemet nog är större än så. En instängd DIPA, helt utan den blommiga fruktighet man förväntar sig. Med en trist och endimensionell beska som i sina bästa stunder mynnar ut i en liten och ganska ointressant ton av lakrits.

Så medioker bira ska självfallet inte säljas av Systembolaget för dyra pengar. Möjligen, och förhoppningsvis, får vi se ändring när nya regler för små dryckesproducenter från och med 1 september medför en viss kvalitetskontroll. Det gäller dock endast de bryggerier som inte nöjer sig med att finnas på de närmaste systemhyllorna, utan som vill ha distribution i hel landet. Modernist Brewery är för övrigt en del av Färgfabriken i Lövholmen. Där pågår till den 17 augusti en mycket sevärd, retrospektiv utställning med verk av Carl Johan De Geer, ”Ledtrådar”. Välj den och skippa biran.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar