Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Systembolaget ska nu göra öl från små bryggerier lättare att hitta på hyllorna, åtminstone inom radie av tio mil från bryggeriet. Samtidigt införs en kvalitetskontroll. Ett problem har hittills varit att många gårds- och mikrobryggerier levererat öl som är infekterat eller på annat sätt felaktigt.

Intresset för, och efterfrågan på, ”lokalt och småskaligt tillverkade drycker” ökar kontinuerligt enligt Systembolaget, och detta sker i takt med att antalet artiklar och producenter växer. Därför ska man nu förbättra sitt ”kunderbjudande” genom ett brett och kvalitetssäkrat sortiment av dessa drycker över hela landet. Tanken är också att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar distribution och hantering.

Dryckerna som köps in måste framför allt uppfylla kraven på småskalighet. Det innebär att den årliga produktionsvolymen per artikel när det gäller öl måste understiga 50.000 liter. Motsvarande siffra för vin är 20.000 liter (starkvin 13.000 liter), för sprit 10.000 liter och för cider 50.000 liter. Artiklar som köps in får sedan en avtalstid på upp till tolv månader (med en möjlighet till förlängning om efterfrågan blir hög).

Lurudden

En ny ölsort från ett litet bryggeri kan i höst dyka upp på butikshyllan i en till tio butiker inom en radie om tio mil från produktionsstället. Artikeln kan utöver de dess tio butiker ingå i andra butikers lokalt efterfrågade sortiment på hyllorna varsomhelst i landet, men leverantören kan också välja att tacka nej till möjligheten att ingå i andra butikers lokaltefterfrågade sortiment. Ett öl, eller annan dryck, som marknadsförs på det här sättet kommer att visas på Systembolagets hemsida med bild och karaktäristik från säljstart.

Hittills har de små producenterna haft rätt att saluföra sina drycker i de tre närmaste butikerna, vilket har varit väldigt uppskattat av de lokala ”ölpatrioterna”. Ett aber har emellertid varit återkommande kvalitetsproblem, något Systembolaget nu ska komma runt genom provning och kvalitetstestning. Ett led i detta är att bryggerierna ska erbjudas att vara med i Systembolagets provningar för dryckesskribenter. De nya reglerna träder i kraft 1 september 2014.

På bilden syns Lurudden, ett mörkt och mycket gott öl från det familjeägda bryggeriet Nyckelbydal på Mälaröarna utanför Stockholm. ”Bryggeriet specialiserar sig på ofiltrerad, opastöriserad och överjäst öl som tappas på flaska för vidare lagring och mognad innan de är färdiga för leverans. Vår ambition är att producera ett smakrikt, välgjort men något annorlunda alternativ till dagens övervägande befintliga utbud av lageröl och kraftigt humlade IPA-trend. Bryggeri Nyckelbydal blir ett litet och riktigt speciellt bryggeri på Mälaröarna och vill visa att även en litet bryggeri i Sverige kan göra komplexa och intressanta öl”, skriver man på hemsidan.

Lurudden provades på restaurang Tradition på Södermalm och bryggeriet har så vitt vi vet inte haft några som helst problem med kvaliteten. Men i och med Systembolagets nyordning har man nu möjlighet att nå en större ölintresserad allmänhet. Under tiden tar vi varje chans att prova ett nytt spännande hantverksöl varje gång ett sådant dyker upp på krogen.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar