Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

För en vecka sedan inträffade den Internationella Gin & Tonic-dagen, vilket uppmärksammades i dessa spalter. Vakna läsare har sedan påpekat att den dagen går av stapeln den 19 oktober. Den gjorde åtminstone det i fjol. Huruvida Gin & Tonic-dagen rumlar runt i almanackan som om den hade fått lite för mycket att dricka, eller om det är så att GT-fantasterna skakar loss (”shaken, not stirred”) två gånger om året har vi inte lyckats utröna. Men här kommer i alla fall ett tips om en ny och lite udda gin på Systembolaget.

Hendrick’s Gin

Förpackningen som valts för Hendrick’s Gin ska föra tankarna till snygga flaskor från tiden före Apotekets avreglering, och viss är flaskan snygg (Knob Creek är ju också inne på apoteksspåret, se tidigare inlägg). Men det är innehållet som är det intressanta. Hendrick’s är på ett sätt en klassisk gin med smak av enbär och citrus, men smuttar man på den ren – vilket låter sig göras –  så hittar man andra spännande smaker som gurka, kamomill och blomblad.

Hendrick’s togs fram av whiskyjätten Grants. Receptet låg klart 1999 och det som sedan dess har Hendrick’s prisats i många sammanhang. Hendricks tillverkas hantverksmässigt i två antika små pannor, ”Carter-Head” och ”Bennet”. I receptet ingår ingredienser som bulgariska rosenblad och gurka. Unika smaker som tillsätts genom infusion högt upp i Carterpannans hals.

Konnässören dricker sin Hendrick’s gin som den är med bara en gurkskiva och ett rosenblad. Vi som inte tillhör den gruppen, åtminstone inte när det gäller gin, blandade en GT trots att den speciella dagen för detta har passerat, och fann resultatet alldeles strålande. En flaska om 70 cl kostar 431 kronor på Systembolaget och numret är 81679.

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.