Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Det har varit mycket sprit här i ”Berglunds bira” på sistone. Vi vet. Men medan vinet tilldelas spaltkilometer är det ju annars ingen som skriver om ädlare drycker. Inom kort blir det rättning i ledet, men först några rader om ytterligare en ny och spännande whisky. Cardhu är en single malt som idag intar plats sju över världens mest sålda. Detta tack vare sin urstarka ställning på den iberiska halvön. När spanjorerna inte dricker sin egen brandy så dricker dom Cardhu. Typ. Inte så konstigt eftersom det är en mycket elegant och silkeslen whisky, perfekt för ett varmare klimat. Frukt, nötter och honung dominerar smaken som borde tilltala en kräsen whiskynovis.

carduh

Cardhu grundades 1824 och kommer från ett av Skottlands äldsta destillerier i Speyside. Grundarens fru, Helen Cumming, sålde whiskyn genom ett fönster till förbipasserande. Hennes svärdotter Elizabeth tog sedan över och tredubblade försäljningen. Helen finns med på förpackningen där hon håller en rest flagga. Det var så hon varnade grannar för de inspektörer som reste runt för att leta efter olagliga destillerier.

Whisky är för övrigt, tillsammans med ett glas vatten, en utmärkt matdryck, visste ni det? Cardhu gifter sig till exempel utmärkt med fikon och lufttorkad skinka av det finare slaget. Gör heller inte bort sig till anklever och karamelliserade äpplen. Och i sällskap av en bit högkvalitativ choklad blir Cardhu en perfekt avslutning på vilken påskmåltid som helst.
Cardhu 12 years kostar 369 kr för 70 cl och har nummer 454 på Systembolaget.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.