Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Första veckan i april lanserades en ny ekologisk snaps med ett namn som förpliktigar, O.P. Anderson Klar. När det kommer till matsupar är ju O.P. Anderson något av det svenskaste som finns, urkunden för en god akvavit (och grunden även för Skåne akvavit som i princip är O.P. fast hälften så kryddat). O.P. är också en stor svensk exportvara (även om märket numera ägs av ett finländskt bolag) och O.P. Anderson Klar har redan med framgång lanserats i Danmark.

O.P. Anderson Klar_lågupplöst

Det handlar om en ofärgad nubbe, dvs en klar, med tydliga och friska toner av dillfrö och citrus. Därtill en uttalad och mycket trevlig sötma. Citrusbaserat brännvin får ofta ett artificiellt stråk som kan påminna våtservetter, men här faller smakerna på plats på ett mycket snyggt sätt. Tanken är att O.P. Klar ska matcha fisk och skaldjur och därmed knyta an till sitt ursprung. Det var ju på Västkusten, närmare bestämt i Göteborg, som fabrikör Carl August Anderson lanserade O.P. Anderson år 1891.

Man kan i och för sig invända att ”O.P. är O.P. och kan aldrig bli annat än O.P.”, men under det översta lagret kan man faktiskt ana den ekfatslagrade klassikern med sin eleganta kryddning av kummin, anis och fänkål. Vi skulle nog vilja påstå att O.P. Klar inte bara kommer att ta sig an sensommarens färska kräftor på ett utmärkt sätt, utan att den också är ett bra val till påskens sill, lax och ägg. En flaska om 700 ml kostar 261 kr och Systembolagets artikelnummer är 86262-01.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.