Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Highland Park tar den fornnordiska mytologin på största allvar. Nu är den tredje whiskyn i Valhalla Collection här. Efter Thor och Loke gör nu Freya, valkyriornas ledareentré. Highland Park påstår sig ha hittat en smakkaraktär som återspeglar fruktbarhetsgudinnans  ”magiska skönhet och egensinnighet”.

????????????????????????

Freya är en 15-årig whisky  med en alkoholhalt på 51,2 % som ges ut i begränsad upplaga om 1200 flaskor på Systembolaget. Gudomliga droppar är naturligtvis inte billiga – 1.499 kronor kostar flaskan men levereras den i samma träram som Thor och Loke, med konturerna av ett vikingaskepp. Vi har smakat, och visst är det riktigt gott med fina stråk av ljunghonung, päron, vaniljfudge och en lätt rökighet, men vi inser samtidigt att vi rör oss i en prisklass där vi inte känner oss riktigt hemma.

Samtidigt kan man i taxfree-butiken på Arlanda hitta de tre första utgåvorna av sex i ”Highland Parks Warriors Series” – Svein, Einar och Harald. Namnen är hämtade från historiska personer med anknytning till Orkney. De tre övriga är Sigurd, Ragnvald och Thorfinn. Har ni inte råd med Freya men är ute och reser, så prova någon av dem.

Highland Park förknippas för övrigt med den mytomspunne Magnus Eunson som var en känd spritsmugglare på ön Orkney i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet. Hans smugglarnäste var beläget på klipporna High Park ovanför staden Kirkwall där Highland Park, Skottlands nordligaste destilleri, har sitt nuvarande läge.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.