Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Vi uppmärksammade nyligen att alldeles förträffliga Knob Creek, en både extra stark och extra god bourbon, fyller ett hål i Systembolagets fasta utbud. Vi kan heller inte tiga om Tullamore DEW Phoenix som gjorde entré den 1 mars, visserligen i beställningssortimentet och visserligen i ”begränsad upplaga”. ”Vanliga” Tullamore är en sådan där typisk whiskey som många laglydiga svenskar köper med sig hem som den enda tillåtna taxfree-litern efter semestern. Svenskar som gillar en snäll whisky som inte utmanar men som är god ändå, och ”ibland kan det faktiskt vara gott med en Irish Coffee efter maten”.

Tullamore

Tullamore DEW Phoenix är något helt annat. Den har redan tilldelats en guldmedalj i tävlingen ”Irish Whiskey Masters 2013” som anordnas av The Spirits Business, men det kan vi strunta i. Intressantare är den har lagrats i två år på Oloroso-fat, något som resulterat i riktigt smaskiga toner av sherry, och att den håller hela 55 volymprocent. Den är heller är inte kylfiltrerad.

Men varför Phoenix? Jo, 1785 inträffade världens första luftburna olycka då varmluftsballongen Phoenix kraschade i den irländska byn Tullamore. Byn blev nästan helt förstörd men precis som fågeln Fenix reste den sig ur askan. Byns invånare återhämtade sig och byggde upp Tullamore igen…

Lagring av whisky på sherryfat har blivit något av ett mode, och resultatet är inte alltid helt lyckat. Vi måste erkänna att vi var lite skeptiska till denna irländska lansering, men Tullamore DEW Phoenix blev en riktigt positiv överraskning. Sherryns söta toner sitter som en smäck tillsammans med det väldestillerade originalet. Möjligen kan 499 kronor kännas i mesta laget. Konkurrensen i det prissegmentet är stenhård.

En noteringen i kanten: DEW ska tydligen stavas med versaler. Vi har alltid trott att det var ett ord som beskrev något irländskt naturfenomen eller liknande, men tydligen kan ”dew”, eller DEW, härledas till en av de första ägarna till destilleriet, Daniel E. Williams.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.