Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Det blev Tomas Lundqvist, Rick Gordon Lindqvist och Magnus Alström från Göteborg som korades till ”Svenska mästare i hembryggd öl 2014”, med sitt vinnaröl Drakens IPA.

Juryns motivering lyder: ”En vackert ljust kopparfärgad öl där aromen domineras av grapefrukt och grapefruktskal på en knäckig maltbotten. Den komplexa humlesmaken är väl invävd i malten, vilket ger ett balanserat intryck. Efterbeskan rullar ut likt en perfekt surfvåg hela vägen från Kalifornien till Vimmerby.”

Trio

Enligt Lennarth Anemyr, chefsbryggare på Åbro samt en av jurymedlemmarna, är Drakens IPA ”ett publikfriande öl med hög kvalitet, fyllt av citrustoner, tropisk frukt och karamelliserad malt”. Vinnarna själva beskriver Drakens IPA som ett ”välhumlat, men ändå lättillgängligt, amerikanskt öl”.

De tre ölmästarna (på bilden här intill från vänster i samma ordning som i ingressen) kommer nu att få brygga 30 000 liter av sitt eget öl hos Åbro bryggeri, och ölet kommer sedan att säljas på restauranger och Systembolag runt om i hela Sverige. Premiärlanseringen sker på Stockholm Beer and Whisky Festival i höst.

Det är för övrigt inte första gången som Rick Gordon Lindqvist har framgångar av det här slaget. Han har tidigare kammat tävlingen ”Brygg ditt öl hos Siren i England tillsammans med Omnipollo”. Det resulterade i en Hopfenweizen, det vill säga en tysk Hefeweizen som fått ett rejält tillskott av humlats nya världens humle, med namnet Näcken. Vi var inte helt övertygade den gången utan skrev så här:

Det hade varit roligt att kunna säga att det här samarbetet mellan hembryggaren Rick Gordon Lindqvist, svenska fantombryggarna på Omnipollo och brittiska Siren blev jättelyckat, men icke så. Det handlar om en helt felfri men också ganska ointressant brygd i ölgenren Hopfenweizen, dvs säga ett veteöl med generösa mängder humle. Vi vill ha vårt Hopfenweizen kryddigare än så här och med lite stadigare kropp.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.