Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Gin

Igår, den 9 april, var det Internationella Gin & Tonic-dagen. Enligt uppgift firas den över hela världen men traditionen kommer ursprungligen från England. Det må vara hur som helst med det men samma dag kom en av världens mest sålda ginmärken, Tanqueray Ten, med ny design. Och det är något som vi tänkte uppmärksamma. Den nya flaskan, ”en tribut till den glamourösa Art Deco-eran och citruspressen”, är nämligen riktigt tjusig. Tanqueray Ten har en distinkt citruskaraktär vilket gör att den passar utmärkt till både GT och Gin Martini, eller ”Drajja” som vi för det mesta plägar kalla den.

Namnet gin kommer kommer för övrigt från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namnet på ensläktet till vilket enbusken (juniperus communis) hör. Det var på 1600-talet som  gin ”uppfanns” av doktorn Franciscus Sylvius. Som många olika alkoholsorter användes gin från början som medicin och på 1600-talet speciellt för att behandla problem som njurproblem, gallsten och gikt. Drycken kom sedan till Storbritannien efter det att Vilhelm III av England besteg den brittiska tronen.

Gin är ju, trots att det är en av världens bästa baser för cocktails, något som bara engelsmän kan dricka rent, men inom kort avser vi att testa en mycket speciell sort, som vi faktiskt kan tänka oss att sippa på utan tillsatser. Men mer om det en annan dag.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.