Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Eskil

På torsdagen var det – efter två år av förberedelser – stor invigning för Nya Carnegiebryggeriet och Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson var på plats för symboliskt slå tappen ur en tunna med busfärsk Kellerbier (bild 1). Nya Carnegiebryggeriet, är (vilket namnet antyder) ett nytt och modernt hantverksbryggeri som knyter an gamla svanska öltraditioner, Carnegie Porter är faktiskt Sveriges äldsta varumärke som ännu är i bruk. En mycket lämplig lokal för ett sådant projekt är den K-märkta Lumafabriken i Hammarby Sjöstad. Bakom satsningen står Carlsberg Sverige och amerikanska Brooklyn Brewery, tillsammans med privata investerare.

På plats fanns naturligtvis Brooklyns bryggmästare, Garret Oliver, en av den moderna ölvärldens stora profiler.

– Ända sedan starten har vi på Brooklyn Brewery blickat utåt och rest mycket utomlands för att förkovra oss inom olika ölkulturer. I Sverige har vi alltid välkomnats med öppna armar, därför är det naturligt för oss att samarbeta med våra vänner här. Men det innebär inte att Brooklyn har öppnat ett bryggeri i Sverige – det här är något helt nytt, sade han (bild 2).

Nya Carnegies bryggmästare Anders Wendler, platschefen Fredrik Vogel och de tre andra bryggarna, Josefine Karlsson, Christoffer Thurgesson och Karl Fornarve, hade till premiären sett till att det fanns fem öl framme på fat. En av brygderna har fått namnet Nya Carnegie J.A.C.K (de första bokstäverna i de fyra bryggarnas förnamn). Bloggens favorit bland de fem premiärölen blev dock Carnegie Kellerbier, den brygd som landsbygdsministern fick äran att servera. 

C2

– Jag kan själv uppskatta gott öl i måttlig mängd. Och jag gläder mig mycket över den utveckling vi nu ser med alla hantverksbryggerier som växer fram över hela Sverige. Det ger helt nya möjligheter att kombinera god svensk mat med svensk dryck. Vanan att alltid servera franska viner till det svenska köket är ett otyg, slog Eskil Erlandsson fast.

I bryggeriets lokaler finns även en restaurang som drivs av restaurangchefen Tobias Nordahl och kökschefen Billy White. Närmast kommer de från Mattias Dahlgrens Matbaren i Stockholm respektive Fäviken i Jämtland. Restaurangen rymmer en trevlig bardel och mot sjösidan, precis där Djurgårdsfärjan mycket lämpligt lägger till, kan man vackra dagar njuta sin Carnegieöl på uteserveringen med plast för 150 gäster. 

Det dröjer ännu ett par veckor innan restaurangen, med 40 bokningsbara platser, och baren öppnar för allmänheten, men redan på tisdag kan man hitta Nya Carnegie J.A.C.K på till exempel Akkurat, där den har förärats en egen fast kran. Tanken är att man alltid ska kunna erbjuda fem egna brygder på fat samt tre gästöl. Därtill kommer det att finnas en kran för en egen real ale. De öl som Bloggen fick tillfälle att testa var dessa:

J.A.C.K. (4.5 %)

Stil: Pale Ale, Malt: Floor-malted Maris Otter Pale Ale Malt, Light Crystal Malt från Storbritannien, Humle: Willamette (bitter- och aromhumle), Admiral och Bravo (torrhumling), Jäst: Brooklyn House Ale

Kommentar: En Pale Ale eller ”Session IPA” på 4,5%, som är aromahumlad med den relativt nya och amerikanska högalfahumlen Bravo. Ett öl som säkert passar utmärkt till mat och som man dricka mycket av.

C4

Amber (4,8 %)

Stil: Amber Ale, Malt: Floor-malted Maris Otter Pale Ale Malt, Amber Malt, Melanoidin Malt från Storbritannien, Humle: Perle (bitterhumle), Fuggles (aromhumle), Jäst: Brooklyn House Ale

Kommentar: Sannolikt ett bra matöl, men det känns lite tunt och anonymt när det ska stå på egna ben. Minst lyckat av de fem utan att för den saken skull vara dåligt.

Kellerbier (5.9 %)

Stil: Kellerbier, Malt: Floor-malted Bohemian Hanka Pilsner Malt, Humle: Perle (bitterhumle), tjeckisk Saaz och tysk Mittelfruh (aromhumle), Jäst: Weihenstephaner Lager yeast

Kommentar: Mycket frisk och spritsig variant av Kellerbier. Den maltiga kroppen är i det närmaste perfekt och beskan är precis så där extremt lagomt avvägd. Toppnumret bland fem riktigt bra fatöl!

Lumens In Tenebris (6,7 %)

Stil: Dark Spiced Saison, Malt: Weyermann Pilsner Malt, Wheat Malt, De-husked Black Malt, Humle: Perle (bitterhumle), Saaz (aromhumle), Jäst: Brooklyn Belgian yeast

Kommentar: Ett experimentöl där bryggaren enligt uppgift har fått ”fria händer” (har han inte alltid det?). Utgångspunkten är en klassisk Sasion, men den är betydligt mörkare. Torra och peppriga toner möter mörk belgisk candy-sirap.

Primus Lux (7,0 %)

Stil: Strong Dark Ale, Malt: German Pale, Munich och Cara Malts. Engelsk Crystal och ljus chokladmalt., Tillägg: Muscovadosocker, Humle: Galena (bitterhumle), Bramling Cross (aromhumle), Jäst: Brooklyn House Ale

Kommentar: En välbalanserad ”Winter ale”. Toner av kola och en lätt rostad sötma, med inslag av choklad och kaffe. Alkoholen är väl dold.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar