Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

I dag, lördag, följer den danske fantombryggaren Mikkeller skotska BrewDogs exempel och öppnar en ölbar i Stockholm. Platsen är Döbelnsgatan 25, vägg i vägg med relativt färska Bierhaus. På Fejjan utlovades 1.000 gratis öl till de första besökarna, varför vi antar att det har varit ganska trångt under dagen.

Bakom det hajpade Mikkeller döljer sig Mikkel Borg Bjergsø, en lärare i matematik och fysik som för åtta år sedan, tillsammans med sin barndomsvän Kristian Keller, började intressera sig för vad ölets grundämnen – humle, malt och jäst – kan åstadkomma i skön förening. Efter ett antal experiment hemma i köket hittade några av deras brygder ut till allmänheten via en ölshop som drevs av Mikkels tvillingbror,  Jeppe.

mikkeller

Det var 2005, och året efter kom det stora genombrottet. Genom att blanda franskt presskaffe i en havrestout tog de fram ett öl som fick namnet Beer Geek Breakfast och som sopade hem förstapriset som bästa stout på sajten och ölforumet Ratebeer.com. Framgångarna fortsatte, men 2007 sadlade Kristian Keller om för en karriär som redaktör för ett musikmagasin.

I dag säljs Mikkellers öl i 40 länder och Mikkel Borg Bjergsø har blivit något av en legend i sin egen tid. Det mesta av ölet bryggs i Belgien av Proef Brouwerij, och Mikkeller samarbetar ofta med andra innovativa hantverksbryggare. Allt sköts av Bjergsø och åtta medarbetare från ett kontor på Vesterbro i Köpenhamn. Tvillingbrodern Jeppe brygger för övrigt också, med stor framgång, sitt eget öl under namnet Evil Twin, men det är en annan historia.

Vägg i vägg, i hörnet mot Tegnérgatan,  ligger som sagt den tyskinspirerade ”ölhallen” Bierhaus, och den besökte bloggen i veckan. Det är trångt mellan de grova träborden och ljudnivån är hög men så ska det väl också vara. Det är naturligtvis korv på längden och tvären som gäller och efter att vanligtvis pålitliga källor ”dissat” korvarna – ett tiotal varianter med olika tillbehör som serveras på träplankor – var förväntningarna lite nedskruvade.

Förväntningarna kom dock ordentligt på skam då korvarna visade sig både vara goda och prisvärda, samtliga till priset 100 kronor inklusive potatis och surkål eller i vissa fall pommes frites. De tyska blodkorvarna till exempel, två till antalet, var faktiskt riktigt, riktigt goda och bättre mat för en hundring får man leta länge efter i Stockholm i dag.

Bierhaus

Men hur funkade biran då? Jo, Aecht Schenkaria Rauchbier på fat hittar men inte överallt och det kan verkligen rekommenderas. Gaffel Kölsch, även det på fat, var också till full belåtenhet. Kölsch är ljust öl, men det är inte underjäst som en pilsner, utan överjäst som en ale. I hemstaden Köln serveras ett 30-tal olika Kölsch. De tre största och mest kända är Reissdorf, Gaffel och Früh. Kölsch är också en dialekt som talas i Köln med förorter. Men för att tala klarspråk: Ett glas Gaffel Kölsch är helt enkelt obligatoriskt vid ett besök på Bierhaus. Hövels Amber Ale (bilden) var däremot en klar besvikelse. Så vackert i glaset, men smakade i stort sett ingenting förutom en lätt ton av mörkt bröstsocker.

Det är slutligen bara att konstatera att kvarteren där Bierhaus och Mikkeller Bar ligger börjat bli väldigt öltäta. Lite högre upp på Tegnérgatan hittar man Man in the Moon som med start den 21 mars firar sitt 20-årsjubileum. Tolv utvalda bryggerier har för detta tillfälle bidragit med totalt fjorton ”unika” jubileumsöl, vissa så unika att det bara kommer att finnas 15 liter. Listan över deltagande bryggerierna tyder på att man nog bör infinna sig: Amager Bryghus, Beer Here, Beerbliotek, Brekeriet, CAP, Dugges Ale- och Porterbryggeri, Eskilstuna Ölkultur, Mikkeller, Nynäshamns Ångbryggeri, Nøgne Ø, Stronzo och Ängö Kvartersbryggeri. 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar