Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

S:t Eriks och Jessica Heidrich vid Systembolagets nyhetssläpp den 1 mars två nya öl i det fasta sortimentet. S:t Eriks Centennial (nr 1220-03) är bryggt ”i amerikansk stil” på endast en humlesort som just heter Centennial. Det andra ölet, S:t Eriks Organic Ale (nr 11625-03), är enligt bryggeriet ”en ekologisk maltdriven klassisk brittisk ale”. Vi har smakat på båda.

St Erik CentennialSt Erik OrganicCentennial är en humlesort som togs fram i USA på 70-talet men lanserades först under slutet av 90-talet som en ”Super Cascade” med sin utpräglade citrusarom. Skillnaden är att alfasyrehalten i Centennial är betydligt högre samtidigt som citrusen är lite mindre dominerande. Det är humlens alfasyra som ger ölet dess beska, vilken ofta anges i enheten IBU. IBU är en förkortning för International Bitterness Unit och anger antalet milligram iso-alfasyra per liter öl (alfasyran isomeriseras under vörtkoket till iso-alfasyra). Men nu lämnar vi teknikaliteterna…

– Jag är verkligen ett humleälskande ”Hop Head” och jag har länge velat brygga en hyllning till Centennial. Det är en förstklassig humlesort som funnits med i över trettio år av en anledning. Tyvärr får Centennial alldeles för lite uppmärksamhet då den ofta hamnar i skuggan av sin storebror Cascade, säger Jessica Heidrich i ett pressmeddelande.

Möjligen är det den högre dosen alfasyra som gör att S:t Eriks Centennial upplevs som lite väl vasst och kryddigt. Det må vara en hyllning, men det är kanske inte någon tillfällighet att Centennial ofta kombineras med andra humlesorter som kan slipa av kanterna. Förutom citrusen, som lutar lite åt apelsinskal, hittar man toner av barr och kåda och en liten knäckighet som påminner om Trocadero (och det är alls inget fel i det). Alkoholhalten är 5,9 procent och priset 18:90 kr. Betyg: 4 av 6

Det andra nya ölet från S:t Eriks är alltså en ale i facket English Special Bitter. Förutom engelsk humle är det bryggt på en blandning av ekologisk Pale Ale-, Caramünich- och Carapils- samt Carafa specialmalt. Det ger ölet en en mycket brödig karaktär med med mjukt karamelliga toner. S:t Eriks Organic Ale är mycket lättdrucket och sitter säkert som en smäck till stadig husmanskost. Styrkan är måttliga 4,7 procent och priset 19:90 kr. Betyg: 5 av 6

– Efter att den värsta humlehysterin har lagt sig kommer fokus, rättmätigt, att vända sig mer mot malten och jästen, förklarar Jessica Heidrich trots att hon nyss kallade sig ”Hop Head”.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar