Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

I takt med att kvalitetsöl från som såväl utländska som svenska hantverksbryggerier blivit allt populärare har Sverige begåvats med allt fler ambitiösa ölimportörer. En är Wicked Wine som anordnade sortimentsprovning i veckan. Som framgår av namnet så är  det inte bara öl som gäller, men rödtjutet överlåter den här bloggen med varm hand åt andra. Bara öllistan upptar dock ett drygt 20-tal olika producenter från Alaska, Kanada, Belgien, Storbritannien, Danmark, Tyskland, USA, Tjeckien, Åland och Island. Sverige är också med på ett hörn genom Mohawk Brewing Co som Stefan Gustavsson startade i samarbete med Wicked Wine.

Coisbo-harlem-break-143x300

I Systembolagets senaste ”släpp” av små partier 1 februari är Wicked Wine representerat med tre spännande öl: Sierra Nevada Celebration Fresh Hop Ale (nr 10680), Solstice d’Hiver Microbrasserie Dieu du Ciel (nr 11964) och Flying Dog Single Hop Simcoe (nr 11802). Av dessa rekommenderas i första hand Celebration som är ett välbalanserat och knäckigt säsongsöl för vintermånaderna som lyckas kombinera en framträdande beska med förhållandevis återhållna humletoner.

Nåväl, nu hade alltså bloggen tillfälle att botanisera fritt bland ett stort antal finöl och gäller det att plocka russinen ur kakan. Eller åtminstone fokusera på det som okänt och nytt, som danska Coisbo. Bloggen hade faktiskt aldrig hört tals om bryggeriet som startades 2007 i Morud på norra Fyn. Där tar grundaren Anders Coisbo fortfarande fram fram sina öl men produktionen i större skala sker sedan på olika bryggerier.

Coisbo Harlem Break är en mycket välbalanserad och fyllig Brown Ale som blev en av favoriterna under provningen. Grapefrukt, lakritsrot och karamell i skön förening med en liten bitterhet. Så beskriver man själva den trevliga upplevelsen och det är bara att instämma. Tyvärr finns inte Harlem Break på Systembolaget, men råkar din krog ha den hemma, så tveka inte. (Bloggen njöt för övrigt nyligen av en ypperlig Brown Ale från Nynäshamn i Real Ale-tappning på trevliga Queens Head.)

En annan mörk och trevlig ny bekantskap blev Herold Black Lager (nr 89725). Pivovar Herold huserar i ett gammalt slott från 1500-talet i staden Breznice, cirka 60 kilometer söder om Prag. Mörk lager från Tjeckien brukar ofta luta åt det söta och mjäkiga, men Herold Black Lager ställer i stället rostad malt, mörk choklad och en lång torr efterbeska i första rummet. Tyvärr måste den beställas i helt kolli (20 flaskor). Tråkigt då Herold slår rosade Merlin Dark Lager (nr 1605), som också är ett av Wicked Wines öl, med hästlängder. I Merlin blir smörkolan (i och för sig typisk för tjeckisk öl) allt för påtaglig.

758398

Nu till ett öl som faktiskt går att köpa över disk. Ehrenfelder Alt (nr 1544) är en mycket trevlig Altbier från Freigeist Bierkultur i Köln där det annars är öltypen kölsch som gäller. Den Ehrenfelder Alt som hittar till Sverige är dock licensbrygd i Bayern.  Ehrenfelder Alt kombinerar en lite jordig ton med frisk citrus, torkad frukt, lite choklad och bröd. Klart värd att pröva i dessa humlefixerade tider.

Founders och Flying Dog är, vid sidan av Sierra Nevada, två välkända jänkare i WW:s stall. Båda bryggerierna framställer förstklassiga öl, även om till exempel Founders Imperial IPA trampar över rejält när det gäller tokhumling. När smaklökarna har fått en sådan snyting är det en lisa att utforska produkterna från Camden Town Brewery. Det handlar om traditionell brittisk öl med modern twist. Camden Hells Lager är till exempel en i grunden tysk pils som fått en extra humlegiva. Lättdrucket och friskt på snygg liten burk. Alkohol är heller inte Camdens grej, starkast är firmans veteöl med 5 procent.

Wicked Wine har för övrigt full koll på charmiga britter: Meantime Brewing, Ridgeway Brewing och Robinson Brewery är samtliga framträdande representanter för en stolt öltradition. Charmigast av alla är dock Hall & Woodhouse med Badger Brewery och märkena Fursty Ferret, Hopping Hare och Tangle Foot. Hopping Hare är förtjusande lätt och läskande Pale Ale med en tilltalande om än lite udda humleton. Tanglefoot är en gyllene ale med inslag av melon och päron, medan Fursty Ferret har en lite söt, nötaktig ton med inslag av pomerans. De tre kommer i trevliga halvlitersflaskor men än så länge bara krogen.

WW1

Brittisk bira sitter fint efter en amerikansk humlesnyting…

Isländsk öl står inte alltför ofta på menyn, även om rökbocken Ölvisholt Jólabjór numera är ett måste till julen. Skjalfti (nr 88107), Mori (nr 88688) och Lava (nr 88060) är tre andra höjdare från Ölvisholt Brugghus. Bryggeriet, som startades 2008 är beläget på en gård i ett av det mest geologiskt aktiva områden på ön. ”Skjalfti” betyder för övrigt ”jordskalv”; bara två dagar före invigningen skakades brygghuset av ett jordskalv som mätte 6,7 på Richter skalan. Skjalfti är en fint brödig och frisk hybrid mellan lager och steambeer, medan Lava är en Imperial Stout med massor rök och salt. Mori är slutligen en väldigt trevlig Red Ale med fin kropp fylld av rostad malt och karamell. En överraskning var annars Skadi Icelandic Farmhouse Ale som också bryggs av Ölvisholt. En mycket bra, jästdimmig saison. Fruktig med en fin ton av vaniljfudge. 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar