Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Inlägget om ”jakten på det perfekta ölglaset” har engagerat bloggens läsare. En uppgift som saknades var att Orrefors nya glas i serien Beer kommer att finnas i utvalda butiker från vecka 13 (dvs 24 mars) och hos samtliga återförsäljare från och med vecka 16.

Ett glas som inte nämndes var Riedels ölglas som varit en ”snackis” när det gäller ölkonsumtion i lite finare sammanhang. Ett tvåpack av glasen som kallas Ouverture kostar 330 kronor på nätet, vilket är halva priset jämfört med Orrefors gamla serie Difference. Bloggen har ingen erfarenhet av dessa och kan således inte uttala sig om lämpligheten, men nog ser de ut som ett lite mulligare vinglas? Ett kupat glas passar alldeles utmärkt för ett fylligt öl, men helst ska det då vara tunt och av ”tulip”-typ, dvs lite öppnare högst upp.

Ett annat tips är Bryggarglaset från Rejmyre glasbruk à 320 kronor. Det har tagits fram tillsammans med Svenska Bryggareföreningen och Svenska Ölfrämjandet, så det kan ju inte vara helt fel. Det har dessutom stora likheter med Orrefors Pils med sin smala, raka form och rundade nederdel. Ölglas av den här typen kallar helt enkelt för pilsnerglas eller tumlare.

IPA-glaset (kopia)

Ett glas som lanserades rätt nyligen är Beer Classics IPA-glas från Spiegelau (som för övrigt är ett dotterbolag till Riedel) som de amerikanska bryggerierna Dogfish Head och Sierra Nevada valt till sin India Pale Ale (bilden här intill). Priset är riktigt överkomligt, ett tvåpack kostar 219 kronor på nätet. På den avsomnade bloggen Allt om Öl fick glaset betyget 10 av 10:

”Glaset ska vara speciellt utformat för en välhumlad IPA av amerikansk stil och då är det i första hand humlearomerna man vill framhäva. Glaset lyckas verkligen leverera i det avseendet. Tack vara att skumkronan stannar kvar så länge så bevaras dofterna längre och blir tydligare under en längre tid.”

På puben får man ofta sitt öl serverad i utvalda så kallade profilglas med bryggeriets logotyp. Men det är långt ifrån självklart att att just det ölet smakar bäst i just det glaset. Vet man vad man tycker kan man mycket väl be om att få sitt öl upphällt i ett annat glas än det som barpersonalen automatiskt väljer.

Vi har alltså ölsejdlar och pintglas. Vi har också det klassiska pilsnerglaset. Vi har kupor av olika storlek på låg eller hög fot. Vi har graal, pokal och kalk; en typ av glas som är hämtad från kyrkans värld, vanliga när det gäller klosterale (abbey ale) och trappister. Sedan har vi små och stora tulpanglas; ett glas som består av en kupa på smal fot som smalnar av för att sedan öppna sig igen till en vid öppning. Vi har dessutom flöjtglas med liten eller hög fot som används när man varierar sin ale med fruktlambic. För att inte tala om olika specialglas, till ex det som bärs in hängande i en träställning när man beställt en Kwak. För att utsätta sig för något sådant krävs, förutom törst och nyfikenhet, en stor portion självförtroende…

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.