Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Orrefors ölglas i serien Difference har nu några på på nacken. Difference Ale är faktiskt det glas som plockas fram hemma hos Berglund när finölen står på bordet. En förklaring till det är att det inte finns så mycket annat att välja på vid sidan av de vanliga dricksglasen. Ölglas tar plats (och då snackar vi inte ens om ölstop av traditionellt snitt). Och ölglas går sönder. Men hur viktigt är det egentligen med glaset när det gäller öl?

lager

Tja, många har sökt svaret. Pelle Stridh, bloggare och chefredaktör för det relativt nystartade ölmagasinet ”C/o Hops”, deltog till exempel i processen som ledde fram till det som tjeckiska Královský pivovar Krušovice, Det Kungliga Bryggeriet i Krušovice, menar är det perfekta ölglaset. Ett glas som togs fram i samarbete med formgivaren Karin Elvy och Skrufs glasbruk. Glaset, som tillverkades i 1.581 exemplar (1581 är årtalet då bryggeriet grundades), kan fortfarande köpas på nätet för 200 riksdaler.

Peller Stridh menar att glaset inte ska vara för rakt, och att det heller inte får vara för lågt. Volymen är viktig för den rätta skumkronan och för att ölets alla aromer ska komma till sin rätt. 40 cl ligger ganska nära den ideala storleken resonerar han. I ett test som Stridh gjort smakade ölet sämst i ett traditionellt pintglas.

En annan bloggare som tänkt till kring ölglasets betydelse är Magnus Bark som rattar ”Ofiltrerat”. Han har jämfört glaset som Pelle Stridh tog fram med en klassisk ölsejdel och en lika klassisk som hög, rak och smal ”pilsnerpokal”. Magnus Bark analyserar sedan, som den värsta vetenskapsman, bubblor, skumkrona och skumrester i glasen. För att därefter gå över till skillnader i doft, smak och ”munkänsla”. Bark slutsats är att glaset som Stridh var med och tog fram inte alls är det perfekta ölglaset. I Barks test får det stryk av den gamla kära sejdeln i alla avseenden. Men han tillägger också:

”Problemet med den här typen av glas-test är att det är omöjligt att göra blint, den fysiska upplevelsen för såväl händer som ögon och mun spelar in lika mycket som hur det doftar, smakar och känns.”

taster

Så sant som det är sagt. Det viktiga är att dricka favoritölet ur ett glas som man trivs med. Det är dock ofrånkomligt så att olika, öltyper kräver olika glas. Ett aleglas får gärna ha en fot, om det sedan är rakt eller lite svängt med kupad kant är en smaksak. Ett pilsnerglas ska helts vara högt och smalt medan det kanske inte är lika knussligt med glas till en alldaglig lager. En Imperial Porter eller ett Barley wine gör sig däremot bra i ett glas som liknar en större konjakskupa.

Gemensamt för alla öltyper är att glaset inte bör vara för stort. 30 till 40 cl är lagom, ett sådant glas håller kylan, bevarar skummet och förädlar doften. Enliterssejdlar hör hemma, en varm sommardag under kastanjerna, i något av Münchens många Biergärten, men där passar de å andra sidan alldeles utmärkt.

Tillbaka till ämnet. Orrefors Difference, tre glas i fin kristall som var tänkta för pils, ale och porter, designades av Orrefors formgivare Erika Lagerbielke med hjälp av Johan Spendrup, den joviale bryggmästaren i Wisby, och vinexperten(!) Bengt-Göran Kronstam. Ett glas i den serien kostar 349 kronor, vilket är en rejäl slant även för en ölnörd som utan tvekan lägger 200 kronor på en amerikansk IPA.

pils

– Vi tyckte nu att det var dags att göra en serie fina ölglas som alla har råd med. För att få ner produktionskostnaden har vi lagt ut tillverkningen till Tyskland, men utan att tumma på kvaliteten. Det tyska glaset är både vackert och starkt och Orrefors logotyp är faktiskt inetsat i foten. Det vanliga är annars en lös etikett, säger Erika Lagerbielke.

För ett fyrpack av de nya glasen får man betala 499 kronor. Serien, som består av glasen ”Pils”, ”Lager” och ”Taster” kan också köpas i en box med ett av vardera sorten för 399 kronor. ”Pils” är för övrigt ett ovanligt vackert ölglas, högt och smalt men mjukt rundat vid foten.

Översta bilden: ”Lager” och härligt maltiga Camden Hells från Londonbryggeriet Camden Town Brewery.

Mellersta bilden: ”Taster” med friskt humliga Lagunitas IPA från det amerikanska Lagunitas Brewing Company i Petaluma, norra Kalifornien.

Understa bilden: ”Pils” med klassiska tyska pilsnern Bitburger från Bitburger Brauerei Th. Simon GmbH i Biburg, Rheinland-Pfalz.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.