Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

1997 grundades International Trappist Association (ITA) av åtta trappistkloster. Syftet var att skydda klostrens produkter från företag som ”snyltade” på klostrens rennomé. En logotyp, ”Authentic Trappist Product”, skapades som sedan klistrades på öl- och vinflaskor och andra produkter. Det viktigaste kriteriet för att ett öl ska kvala in som trappistöl är att det ska vara bryggt innanför klostrets murar samtidigt som bryggningen måste vara kontrollerad av klostrets munkar.

Idag är det tio trappistkloster som aktivt bygger öl och som får använda märkningen ”Authentic Trappist Product”:

Achel som bryggs på klostret Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis i Hamont-Achel, Belgien (Flandern)

Chimay som bryggs på klostret Abdij van Notre-Dame de Scourmont i Chimay, Belgien (Vallonien)

Orval som bryggs på klostret Abbaye Notre-Dame d’Orval i Orval, Belgien (Vallonien)

Rochefort som bryggs på klostret Abbaye de Notre-Dame de Saint-Remy i Rochefort, Belgien (Vallonien)

Westmalle som bryggs på klostret Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart i Westmalle, Belgien (Flandern)

Westvleteren som bryggs på klostret Sint-Sixtusabdij i Westvleteren, Belgien (Flandern)

La Trappe som bryggs på klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i Tilburg, Nederländerna (Berkel-Enschot)

Zundert som bryggs i klostret Abdij Maria Toevlucht i Zundert, Nederländerna (Noord-Brabant)

• Stift Engelszell som bryggs på klostret Stift Engelszell i Engelhartszell, Österrike (Oberösterreich)

Spencer som bryggs på klostret St. Joseph’s Abbey i Spencer, USA (Massachusetts)

Chimay

(Mont des Cats i Frankrike är ett elfte trappistkloster som aktivt brygger öl, men eftersom som de brygger sitt öl på uppdrag av Chimay får de inte använda ATP-märkningen. De får däremot använda ordet ”Trappist” i sin marknadsföring.)

Samtliga (även Mont des Cats) utom de tre sistnämnda finns att köpa på Systembolaget. Westvleteren, som betraktas som det bästa trappistölet i världen, kommer bara till Sverige ibland och då ytterst begränsade upplagor som formligen slits från hyllorna. Orval var för övrigt den första trappisten på bolaget. I början av 80-talet fick starköl som mest hålla 5,6 volymprocent och eftersom Orval innehållet jästfällning steg alkoholstyrkan över den gränsen när det stått några veckor på hyllorna. Det kunde inte accepteras och ölet drogs in…

Men det här skulle i första hand handla om det senaste tillskottet bland de exklusiva trappistölen, Spencer, som bryggs i staden Spencer i centrala Massachusetts, USA. Klostret fick ”ATP-status” så sent som i december förra året. I mer än 60 år har klostrets munkar varit självförsörjande genom sin tillverkning av religiösa klädesplagg samt sylt och marmelad. Ändå började man för ett antal år sedan snegla på ölmarknaden.

Problemet var bara att munkarna inte visste ett smack om öl. Lösningen blev ett samarbete med Martha Paquette, som varit med om att grunda ”Pretty Things Beer and Ale Project” i Sommerville. Två munkar fick också åka till Belgien för utbilda sig och slutligen anställde man en belgisk bryggmästare. Målet var att skapa ett trappistöl som skiljde sig från mängden.

Orval

Trappistöl är egentligen inte en öltyp, men de som idag finns har ändå mycket gemensamt. Det handlar om överjästa och mycket smakrika öl av aletyp med en alkoholhalt mellan 6 och drygt 11 volymprocent. Mängder av malt samt korn och vete ger ölet hög stamvörtstyrka, stor fyllighet och ofta en betydande sötma. Vissa trappistöl är också smaksatta med kryddor, örter, pomerans eller mörkt råsocker. De följer alltså inte de tyska renhetslagarna.

Spencer Trappist Ale är vad munkarna själva vill kalla ett ”refectory ale” (ungefär ”matsalsöl”) med en relativt måttlig alkoholstyrka på 6,5%. Det vill säga ett öl som munkarna själva kan dricka i matsalen utan att bli allt för lulliga för att utföra sina dagliga plikter: ”En session beer som välsignats i himlen”.

Just ”session beer” är en term som blir allt vanligare bland svenska ölnördar. Det handlar mycket om en reaktion mot de extremt humlade och alkoholstarka ölen som länge dominerat nyhetslistorna. Här följer ett försök till definition (på engelska) som vi hittat på webben:

”Any beer that contains no higher than 5 percent ABV, featuring a balance between malt and hop characters (ingredients) and, typically, a clean finish – a combination of which creates a beer with high drinkability. The purpose of a session beer is to allow a beer drinker to have multiple beers, within a reasonable time period or session, without overwhelming the senses or reaching inappropriate levels of intoxication.”

De elva trappistklostren som tillverkar öl tillhör Trappistorden, en romersk-katolsk munk- och nunneorden, ursprungligen en gren av cisterciensorden men senare räknad som en egen orden. Ordens formella namn är sedan 1892 Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae – O.C.S.O.

La Trappe

Trappistorden uppstod i cisterciensklostret La Trappe i Normandie 1664; nunneorden grundades 1689 och kallas trappistiner, berättar Wikipedia. Totalt finns det 150 kloster med cirka 3.000 munkar och 2.000 nunnor.

Orden grundades av Armand Jean le Bouthillier de Rancé, efter att han blivit abbot 1663. Trappisterna fördrevs från Frankrike under franska revolutionen och spred sig i olika länder och världsdelar. Till ordensreglerna hör en ständig tystnad utom vid gudstjänsterna.

Trappistorden har blivit känd i genom den amerikanske munken och författaren Thomas Merton. Han skrev flera böcker om bön ”som aktualiserade det monastiska livets värden i en sekulariserad västerländskt miljö”.

Trappistorden har inte funnits i Norden, men väl i Tyskland, England och andra länder. Det kloster som ligger längst ifrån La Trappe är Southern Star Abbey Kopua Takapau på Nya Zeeland.

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.