Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Okej, vad var det mer som passerade under radarn 2013? Nämnas kan Thornbridge & S:t Eriks Raspberry Imperial Stout som nu tyvärr är slut på Systemet. Ett spännande samarbete mellan Jessica Heidrich på S:t Eriks och Rob Lowatt på Thornbridge. Det första kärleksbarnet i denna ”brewmance” (Heidrichs ordval) blev en mörk 10-procentig historia med smak av hallon och vi ser nu fram mot telning nummer två.

PastMasters

En annan mycket lyckad satsning i Imperial Stout-racet var Sigtuna Bourbon Imperial Stout (nr 11946, 59,90 kr för 33 cl), och den går fortfarande att få tag på. Fem månader på fat som innehållit förstklassig bourbon som Blanton’s måste helt enkelt göra gott eftersom brygden tar smak både av whiskyn och av ekfatets vaniljtoner. Med tillsatser av muskovadosocker och honung snackar vi Mums för Måns.

Nils Oscar tog tillsammans med ölentusiaster i Dalarna (som i ölsammanhang annars är mest känt för pålitliga Oppigårds) fram ett specialöl till SMÖF:s 10-årsjubileum, Nils Oscar SMÖF Jubelöl 2013 (nr 11918, 19,20 kr för 33 cl), och det finns också kvar i mindre mängder på Systembolagets hyllor. SMÖF står för Söderbärkes Mikro Öl Festival. 2004 gästade 104 personer festivalen, förra året var antalet 2.500. SMÖF 2013 är ett välbalanserat rököl i traditionell Bamberg-stil. Vi som gillar rökiga öl gjorde tummen upp.

Systembolagets decembersläpp av ett 30-tal öl kom tyvärr bort i skuggan av drygt 50 julöl som skulle recenseras. En av dess brygder räddade dock trettonhelgen genom att erbjuda en precis lagom övergång från juliga excesser och ledighet. Fuller’s Past Masters 1966 Strong Ale (11419, 35,10 kr för 50 cl) är en fyllig brittisk ale med jordiga stråk och smak av knäckebröd, torkad frukt, pomerans och örter. Här finns också toner av kola, knäck, honung och blonmmor. En ale i Fuller’s Past Masters-serie bryggs bara en gång så det gäller att passa på.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.