Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Granen har åkt ut och de sista julölen är tömda. Även de två flaskorna Via Til Fra från Mikkeller som skulle korkas upp först nästa jul. Det blev alltså inget lagringsexperiment den här gången heller men Via Til Fra hade nog varit helt rätt för ett sådant. Nu är det ett nytt år vilket innebär att ett pärlband av spännande nya öl ligger framför oss. Men det släpptes också ett antal öl förra året som det aldrig blev av att skriva om trots att de var värda att uppmärksamma.

Unfiltred

Ett sådant är Staropramen Unfiltered (nr 1617, 16,20 kr för 33 cl). Tjeckiska Staropramen har ju blivit något av alternativet till ”en stor stark” på mindre pubar som sponras av Carlsberg. Det var nämligen Carlsberg som tog Staropramen till Sverige och lanserade det som ”finöl”. I tv-serien”Den stora ölresan” gjorde man nyligen allt för att kvadda den bilden genom att utmåla Staropramen som tjeckernas ”Pripps Blå”, ett öl som en riktig tjeck bara dricker om inget om inget annat står till buds. Lite orättvis är nog den bilden och att det faktiskt accepterades som ett finöl säger väl mer om svenskarnas ”stor stark” än om Staropramen.

Nåväl. Staropramen är i mångt och mycket, även om det alltså finns bättre märken, ett exempel på en klassisk tjeckisk lager med sin lätt brödiga smak och toner av honung, halm och citrus. Plus det där lilla stråket av smörkola som när det gäller tjeckiskt öl inte utgör en ”felsmak”. Och den ofiltrerade versionen är ett faktiskt ett riktigt lyft. Här finns en kropp och en munkänsla som filtrerad Staropramen inte kommer i närheten av. Nu ska det sägas att Unfiltered inte är en vanlig Staro där man helt sonika har hoppat över filtreringen. Vid framställningen har man använt en rejäl dos vetemalt och kryddor, till exempel koriander, tycks också ha ett finger med i spelet.

Det återstår att se om Staropramen Unfiltered blir samma succé i pubarnas kranar som originalet, men vi kommer nog att se till att ha en flaska eller två i kylen när vårvärmen kommer. Det handlar nämligen om en osedvanligt läskande brygd. På fat kräver den också lite större omsorg i likhet med andra ofiltrerade (och ibland opastöriserade) öl. När vi drack Staropramen Unfiltered på den nya tjecken Hospodské Dvere i Kvarnens lokaler på Södermalm hade något blivit vajsing, vilket personalen nog borde ha insett.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.