Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Alkoholsvaga drycker är starkare än man tror. Under 2012 ökade Systembolagets försäljning av alkoholfritt med 30 procent jämfört med året innan. Det alkoholfria alternativet har också blivit alltmer populärt vid jul. Försäljningen av alkoholfritt ökade med 23 procent under perioden november-december 2012 jämfört med året innan. Den alkoholfria glöggen ökade med 36 procent under samma period.

Mikkeller0,3

De danska spökbryggarna Mikkel Borg-Bjergsø och Kristian Klarup Keller levererar i år ett par riktigt goda julöl till det svenska monopolet, Via Til Fra och Santa´s Little Helper, med alkholstyrka på 8 respektive 9,1 procent. Men de bjuder också för första gången på ett alkoholfritt alternativ, Mikkeller Drink’in The Snow. Det handlar om en mellanmörk ale bryggd på bland annat malt, humle, vete, apelsinskal och råsocker. Ölet är bryggt på De Proef Brouwerij i Belgien, där Mikkeller brygger de flesta av sina öl, och kostar 16:90 kr för 33 cl.

Drink’in The Snow har fått ett positivt mottagande bland ölskribenter och bloggare. Många är liksom vi förbluffade över att man kan brygga ett så gott öl utan alkohol (0,3%). Smaken är både maltig och fruktig med stråk av ingefära, muskot, citrusskal och örter.

Drink’in The Snow är faktiskt det första alkoholfria ölet som vi helt reservationslöst kan rekommendera. Betyg: 6/6 (i sin egen kategori)

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar