Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

IMG_028748 cl ur flaskan med Macallan från 1954 auktionerades ut av Bukowskis Market. Hade den enda flaskan som kom till Sverige varit till salu oöppnad hade den betingat ett pris på 117.000 kronor. Utropspriset för 2 cl sattes till 2.000 kronor, 4.000 kronor för dubbel dos, 4 cl. Den eller de som vann de totalt 18 auktionerna fick ett certifikat som berättigade dem till att inmundiga de dyrbara dropparna på Tweed i Gamla Stan. Hur det smakade (rent gudomligt) kunde ni läsa om i det första inlägget som skrevs för den här bloggen.

Nu är det dags att summera njutningen och vad den kostade:

• Tolv auktioner gällde 2 cl Macallan 1954. En auktion avslutades på halva utropspriset, 1.000 kronor. Sex auktioner slutade på 1.100, en på 1.200, en på 1.300, två på 1.400 och en på 1.600 kronor.

• Sex auktioner gällde 4 cl Macallan 1954 och av dessa slutade en på halva utropspriset, 2.000 kr. Två auktioner slutade med återrop med de tre övriga slutade på 2.200, 3.400 och 3.600 kronor.

Totalt gav auktionerna av 40 cl uråldrig Macallan 25.700 kronor, eller i snitt 642,50 kronor per cl. Vilket ska jämföras med hela flaskans cl-pris på 1.170 kronor. Endast fyra auktioner överträffade ”literpriset”. Det hade alltså varit mer lönsamt att sälja hela flaskan till en rysk eller kinesisk whiskysamlare, men uppmärksamheten, bl.a. via den här bloggen, var nog också värd en del…

Om någon som läser detta var en av de lyckliga som bjöd högst, så får denne någon gärna kontakta bloggen på thomas.berglund@svd.se för en liten intervju (anonym om så önskas).

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar