Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

En gång tiden var danskt öl lika med Carlsberg Hof och Tuborg Grøn. För att inte tala om Carlsberg Elephant och Dynamit (som tack och lov small av och försvann). Många lever nog kvar i den villfarelsen, men i likhet med i gamla Svedala så bubblar broderlandet i söder nästan över av pigga och duktiga småbryggerier. Allt för få av dessa hittar dock till Sverige och när det sker är det oftast ”spökbryggare” som bröderna bakom Mikkeller och Evil Twins som vi får stifta bekantskap med. Och de brygger ju oftast sina öl i Belgien och USA. Till Jul är det tyvärr bara Midtfyns Bryghus som bjuder på äkta dansk gemyt.

• nr 11354, Mikkeller Santa’s Little Helper 9,1%, 33 cl för 29,70 kr (90,00 kr/lit). Detta är en av de bättre pjäserna att läppja på framför brasan i jul samtidigt som man, likt en viss prins av Danmark, mumlar ”Att vara, eller inte vara…”. Julen är nämligen en tid både för fest och eftertanke. Nej, nu ska vi inte bli djupa utan vi konstaterar helt enkelt att Santa’s Little Helper är en stark och ganska söt dekokt med en relativt beskedlig beska. Torkad frukt, pomerans, kardemumma, ingefära och choklad samverkar här på ett bra sätt, men Santa’s Little Helper var bättre både 2011 och 212, och dessutom drar en störande ton av bränd sesamolja ner betyget något: 4/6 (reviderat)

Santas

• nr 11343, Mikkeller Via Til Fra 8%, 33 cl för 29,70 kr (90 kr/lit). Det något kryptiska namnet ska uttydas så här: Via: Mikkeller, Til: Den som får flaskan, Fra: Ditt namn. Innehållet är en riktigt bra och fyllig stout, så det är ingen julgåva du behöver skämmas för. Mörk choklad, nötter, torkade fikon, kryddor och lakrits borgar tillsammans för en smakrik jul. Bryggd hos De Proef i Belgien. Betyg: 5-/6

• nr 11303, Ølfabrikken Jule Ale 7,3%, 50 cl för 27,90 kr (55,80 kr/lit). Ølfabrikken ligger i danska Roskilde och är numera ägt av Harboe, men denna Jule Ale är av allt att döma brygd i Estland. Det handlar om en ”okonventionell, halvmörk strong ale och vintervärmare i amerikansk stil”, enligt importören. Kryddad med kanel och koriander samt sötat med brun farin och rårörsocker. Borde vara rena skojet, men resultatet är faktiskt inte så tokigt. Julfaktorn av det lite simplare slaget är däremot tokhög med en gräddig munkänsla och inslag av marmelad, torkad frukt, kola och knäck. Betyg: 4-/6

• nr 11310, Midtfyns Jule Stout 7,6%, 50 cl för 39,80 kr (79,60 kr/lit). Midtfyns presenterar en julestout som kanske mer lutar åt porterhållet med ganska söta toner av banan, choklad, lakrits, russin och kavring. Inget matöl direkt, och det är nog tyvärr också så att den inte riktigt håller måttet framför brasan. Betyg: 4-/6

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar