Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Öl är idag en väldigt manlig grej, det har kanske inte undgått någon. Över hela världen, så ock i Sverige. Men chefen för världens största öl- och whiskymässa i Nacka är en kvinna och S:t Eriks har förvisso en kvinnlig bryggmästare. Och när det gäller bryggningen av julöl så har det faktiskt varit en kvinnlig syssla i de svenska gårdarna.

falcon

På Annadagen den 9 december sattes brygden på jäsning, ”Anna med kanna” var ett talessätt som syftade på att den dagen var utmärkt med en dryckeskanna på den gamla runstaven, en tidig form av almanacka. Grannarna bjöds ofta in för att smaka på ölet när det var färdigt, antingen på Thomasdagen eller lördagen och söndagen näst före jul.

Idag har vi lite längre framförhållning, vilket inte enbart är av godo. Det känns inte helt korrekt att julölet redan står på Systembolagets hyllor i mitten av november. En sak som har förändrats till bättre är dock att julölet inte längre är lika sött som det var förr. Det var faktiskt inte så många år sedan som julöl över lag var en ganska slibbig historia.

Ett bra exempel på utvecklingen är Falcon Julöl som i årets upplaga visar prov på utmärkt balans mellan beska och maltsötma. Att den gamla fina etiketten med tomtarna är tillbaka gör bara saken bättre.
Vi återkommer till det längre ned.

Men först ut bland årets svenska julöl är:
• nr 11350, Spendrups Julbrygd 5,3%, 50 cl för 15,90 kr (31,80 kr/lit). Ett rent och lätt fruktigt julöl som tyvärr är tämligen ointressant. Relativt maltigt med brända toner av karamell. Amerikansk humle i form av Cascade i den sista humlegivan märker man inte mycket av. Betyg: 3/6

• nr 11391, BB Pistonhead Christmas Carol 5,6%, 50 cl för 16,80 kr, 33,60 kr/lit).  BB står  för Brutal Brewing som är Spendrups experimentverkstad. Särskilt brutala brukar nu inte deras brygder vara, snarare ganska lagom med varierande kvalitet. Årets julöl är riktigt trevligt, ganska fylligt och aromatiskt med inslag av citrus, bröd och toffee. Något vass beska. Betyg: 4/6

pistonhead

• nr 11338, Mariestads Julebrygd 5,8%, 50 cl för 17,80 kr (35,60 kr/lit). Julens bredaste öl i de svenska folklagren kommer också från Spendrups. Ganska ren smak men insmickrande och snäppet för söt. Liksom Julbrygd och Pistonhead mycket försiktigt humlad med Cascade som här också har fått sällskap av Amarillo. En lätt rostad och ”förfinad beska” enligt bryggmästare Bengtsson själv – som nog är lite väl platt om ni frågar mig. Betyg 3/6

• nr 11302, Brutal Brewing Hale to Winter 6,8%, 50 cl för 20,80 kr (41,60 kr/lit). Hale to Winter är sist ut bland Spendrups julöl. ”Den perfekta maltkroppen” har varit målet vid bryggningen av denna mörka ale byggd på tre maltsorter i kombination med tysk och brittisk humle. Resultatet är väl kanske inte helt perfekt om man säger så, men inslag av kola, nötter och en gnutta mentol samt en skaplig beska kokar ner till en klart godkänd helhet. Betyg: 3/6 (reviderat)

• nr 11311, Wisby Julbrygd 6%, 33 cl för 18,90 kr (57,27 kr/lit). Gotlands Bryggeri är ett av Spendrups tre dotterbolag, och det finns nog fog för att påstå att de gotländska ölen  genomgående håller högre klass än moderbolagets. Årets julbrygd är inte särskilt komplex men  bjuder på en blommig beska från brittisk och amerikansk humle snyggt matchad av mustiga toner från finsk, björkvedsrökt, pilsnermalt. Betyg 4+/6

nr 11301, Sleepy Bulldog Winter Ale 6,2%, 33 cl för 19,90 kr, (60,30 kr/lit). En strong ale med fokus på malt, hela fyra olika sorter. Summan av dessa dividerade med humle från det södra halvklotet, från Australien och Nya Zeeland, ger en fruktig slutprodukt med smak av tropisk frukt och nötter. Kroppen är kanske i tunnaste laget för ett så starkt öl. Betyg 4+/6

I nästa inlägg tar vi oss bland annat an julölen från Carlsberg, Sofiero (Kopparbergs) och Krönleins. En match som inledningens Falcon med tomteetiketten vinner lätt.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar