Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Södra Maltfabriken är ett av flera relativt nystartade hantverksbryggerier i Stockholm. Andra exempel är Pang Pang, CAP och STHLM Brewing Co. Det sistnämnda bryggeriet har inget öl till försäljning på Systembolaget, men gör ett flertal öl som kan inmundigas på cirka 25 krogar i Stockholm och drygt ett tiotal i övriga landet. Södra Maltfabriken har däremot åtta olika brygder i beställningssortimentet, modest prissatta mellan 19.90 och 27.50 kr för 33 cl. Pang Pang´s sortiment i beställningssortimentet uppgår till sju sorter och deras prissättning smäller å andra sidan betydligt högre, mellan 39.90 och 299 kr för 33 cl. Deras porter är kanske det dyraste ölet man kan hitta på Systembolaget.

Ska man njuta av ett öl från något av de små Stockholmsbryggerierna så får man alltså antingen lägga in en beställning eller leta upp ett etablissemang som för deras produkter. Att beställa öl från små producenter har dock blivit ganska enkelt på senare tid, vilket bloggen avser att återkomma till. Fast det gäller att ta reda vad kalaset kostar innan korken är av. Vid ett besök nyligen på en bättre pub på Södermalm beställdes en flaska Pang Pang utan närmare prisförfrågningar. Den serviceinriktade mannen bakom disken hade då vänligheten att påpeka att flaskan om 33 cl kostade över 170 kronor. Det finns tyvärr ställen där de, innan du hunnit säga flaska, öppnar en butelj i 200-kronorsklassen. Notan tenderar i sådana fall att ta död på eventuell entusiasm som själva ölet uppbringat.

Sodra

 

Anledningen till den här långa inledningen är emellertid en något senkommen provning av ett öl från Södra Maltfabriken. Närmare bestämt deras Södra Pale Ale. Ett öl som skulle kunna stå modell för den moderna öltrenden med stora givor av amerikansk humle. Doften är mycket fruktig med inslag av diverse persika, passionsfrukt och ananas, men framför allt grapefrukt. Smaken domineras däremot nästan helt av grape och citrus.

Det är ett mycket välgjort öl, rentav oklanderligt, men det är samtidigt precis vad man väntar sig när man för glaset till munnen. Det är faktiskt lite endimensionellt och det överraskar som sagt inte för fem öre. Dessutom är det så att man är ganska nöjd efter en flaska – ja, man kan till och med dela med sig. Beskan i denna pale ale räcker nämligen gott och väl för en IPA, och ett par glas av ett sådant öl är gott men sedan vill man gärna ha något annat att skölja ned det med. Betyget blir ändå 4/6.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar