Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

S:t Eriks Bryggeri och den svenska whiskytillverkaren Mackmyra har slagit sina påsar ihop och presenterar 2 december ett mörk lager som präglas av Mackmyras egenrökta malt. S:t Eriks Rauchbier 5,5% (nr 11912-03, 23:90 kr för 33 cl) är en svensk variant av den klassiska ölstilen som har sitt ursprung i tyska Bamberg.

St Eriks Rauchbier

S:t Eriks har gett sig på rököl tidigare. I september 2011 fick deras ”Rauköl” fem prickar av sex möjliga på SvD:s betygstärning. Så här skrev vi då: ”Gotländsk malt rökt med björk, som också används till den lokala stoltheten drikku, bildar stadig grund för Sveriges hittills bästa Rauchbier. Fylligt, välhumlat och med en angenäm röksmak.”

Samarbetet med Mackmyra är tyvärr inte lika lyckat, vilket inte beror på att insatsvarorna från Gävle skulle vara sämre än de från Gotland. Snarare beror det på att S:t Eriks den här gången inte har har hittat den där rätta balansen mellan rök, humle, kropp och sötma som är så viktig för ett öl av den här typen.

Kroppen är nämligen ganska tunn och humligheten försumbar. Sötman slår däremot över i det sirapssöta och i kombination med de kraftiga aromerna av prickig korv och vresig eldstad är det mindre lyckat. Kan trots det funka till pulled pork och smakrika hårdostar. Eller varför inte till hemlagade kåldolmar? S:t Eriks brukar göra oss nöjda men betyget stannar den här gången på: 3/6

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar