Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Oude

Systembolagets 25 novembernyheter i det tillfälliga sortimentet håller en genomsnittlig alkoholstyrka på 8,5 volymprocent. Nu är det visserligen höst och vi kan väl behöva lite extra tröst men nog vore det roligt om vi kunde få se fler spännande ölnyheter med lite högre ”hinkabilitet”. Och de tillfälliga öl som släpptes i mitten av en ovanligt varm och vacker sommar var faktiskt inte bättre i det avseendet.

Nu kan ett välbalanserat öl med en alkoholstyrka runt strax under eller till och med över 10 procent mycket väl vara mycket njutbart. Det visar ett antal svenska fullträffar som ligger mellan 7 och 10,5 procent. Novembernyheterna inkludera också några så kallade ”suröl”. Här kommer en snabb genomgång av  de 25 ölen med en preliminär bedömning baserat på ett första intryck:

• 11930 Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne 6,4%, 37,5 cl för 60 kr (160 kr/lit). En spontanjäst belgisk gueuze med starka toner av vinäger, gröna äpplen och citrus. Ett öl som helt klart har sina tillskyndare, det får till ex högsta betyg på Ratebeer (100/overall). ”Funk” är tydligen ett nyckelord när det gäller gueuze, men jag tycker personligen inte att det rockar särskilt fett. Därför avstår jag från att bedöma det.

• 11908 Rodenbach Vintage 2011 7%, 75 cl för 95 kr (126,67 kr/lit). En väldigt syrlig och vinös belgare som domineras av ättika och körsberg. Ett helt fantastiskt ”suröl” anser fansen, men jag nöjer mig med ett smakprov och försöker sedan släta ut anletsdragen och gå vidare. Jag avstår även från att betygsätta detta.

LaRulles

• 11929 La Rulles Brune Stout Gaumais 6,5%, 75 cl för 60 kr (80 kr/lit). Nu är jag beredd med betygspennan. För nu snackar vi fem av möjliga sex prickar på SvD:s tärning. Ett öl av brown ale-typ skulle man kunna säga med betydligt större och fylligare än det brittiska originalet. Ett halvmörkt och brödigt öl med en liten med ändock fin beska. La Rulles sitter perfekt när det störa vemodet rullar in. Betyg: 5/6

• 11907 Schneider TAPX Mein Cuvée Barrique 2013 9,5%, 75 cl för 97 kr (129,33 kr/lit). En bock av veteölstyp som jag nog vill sortera in i ”surölsfacket”. Det är nämligen det vinösa inslaget som dominerar med drag av fat och balsamvinäger. Samtidigt har det en viss fruktighet som förlåter en del. Betyg: 3/6

• 11810 Camden vs Italy 5,8%, 33 cl för 31:90 kr (96,67 kr/lit). Ett brittiskt/italiensk samarbete som resulterat i en variant av tysk märzen.  ”A hoppy Oktoberfest-style lager” om de får säga det själva. Känns mer som en brittisk och lite tunnare version av italienarnas ”doppio malto”. Ett ganska torrt öl med karamelliga inslag. Betyg: 3/6

• 11034 Great Divide Wolfgang Doppelbock 8%, 65 cl för 79:90 kr (122,92 kr/lit). En ganska smaskig amerikansk dubbelbock. Karamellig med smak av bränt knäck men ändå relativt torr. Visst inslag av kola och torkad frukt. Betyg: 4/6

Fortsättning följer…

 

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar