Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Hej

Det här är första inlägget i bloggen ”Berglunds bira”. Trots det lite lättsamma namnet är det meningen att bloggen ska ta ett seriöst grepp på framför allt öl. Sverige är nämligen på att utvecklas till ett paradis för ölentusiaster. Nya hantverksbryggerier poppar upp lite här och var och ölprovningar är snart hetare än vad vinprovningar nånsin varit. Men. Bloggen kommer inte enbart att handla om öl, även drycker som whisky, rom och spännande matsupar kommer att få plats. Och det första inlägget går faktiskt till skottarna.

Med start den 4 november och tre veckor framåt kan hugade whiskyälskare, online via Bukowskis Market, lägga bud på 2 centiliter Macallan Fine and Rare 1954. Jo, du läste rätt – det handlar om 2 centiliter, men då pratar vi också om några av världens dyraste whiskydroppar.

Sveriges tilldelning av Macallan Fine and Rare 1954, med ett pris på 117.000 kronor för 100 centiliter, är en (1) flaska. Och det är 48 centiliter av dessa som nu ska auktioneras ut. Utropspriset för 2 centiliter blir 2.000 kronor.

Vilka är det då som köper whisky i den här prisklassen? Svaret är att samlare, och det gäller inte bara whisky, är beredda att lätta på lädret oavsett konjunktur. Och att whisky är en förhållandevis säker investering. De senaste åren har de bästa whiskysorterna stigit i värde med 400 procent, samtidigt som värdet på guld har ökat med 146 procent och diamanter med 10 procent. Och eftersom det börjar bli brist på äldre whisky är en prisnedgång inte trolig. Under åren 1983 till 1993 lades många skotska destillerier ner, medan andra gick på sparlåga, och därför är antalet fat från den perioden begränsat i förhållande till efterfrågan.

IMG_0287

En flaska Macallan Fine and Rare av den äldsta upplagan, 1926, köptes 1991 för 6.000 pund. Några år senare såldes den för 55.000 pund. Och Macallans ”Royal Wedding” som kom i begränsad upplaga 2011 har redan ökat i värde från 150 till 900 pund. För att inte tala om flaskan innehållande 1,5 liter ”Macallan 64 years old in Lalique Cire Perdue” som på en välgörenhetsauktion 2010 gick för 460.000 dollar!

117.000 för en flaska whisky är naturligtvis inget man lägger ut om man inte är spritt språngande galen eller vet exakt vad man investerar i. När det gäller dyr whisky brukar nyttan per krona avta i rask takt över 1.500 kronor, och tidigare provningar av whisky som kanske inte kostat över 100.000, men väl över 20.000 eller till och med 30.000 kronor, har avslutats med en axelryckning.

Macallan av årgång 1954 är nog så nära en religiös upplevelse man kan komma när det smakintryck. Ingenting har kommit i närheten. Macallan är något av en ytterlighet när det gäller skotsk whisky. Fruktig och starkt präglad av lagringen på spanska sherryfat. Rökigheten, eller torvsmaken (peatiness), som präglar representanter för den andra ytterligheten som till exempel Laphroaig, lyser helt med sin frånvaro.

För att få perspektiv på de snart 60 år gamla dropparna provar vi även Macallan 18 year och Macallan 30 year. Den första finns att köpa på Systembolaget och kostar 1.229 kronor flaskan medan den senare endast går att få tag på i Asien och Ryssland, de länder där de köpstarka samlarna finns. 18-åringen är något av det bästa i sin kategori av whisky och sin prisklass, väl värd sin dryga tusenlapp (slå till om ni hittar den tax-free).

30-åringen visar dock att whisky inte automatiskt blir godare för varje år den ligger på fat. I 30-åringen kan man nämligen känna ”the wood kicking in”, för att citera senior brand manager Martin Markvardsen. Då är faktiskt 18-åringen en större upplevelse. Fina and Rare av årgång 54 har däremot slipats av i kanterna till något som närmar sig fulländning. Nu vore det främmande för den bloggen att uppmana någon att lägga 2.000 kronor av sina surt förvärvade och därtill skattade slantar på 2 centiliter whisky, men visst är det lite kul att veta att det finns de som verkligen ger sig hän?

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar