Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Thomas Piketty är just nu en av Europas, kanske världens, mest omtalade ekonomer. Han sa själv på ett seminarium i Almedalen idag att hans forskning inte är särskilt smart, bara djup och tidskrävande.

I en tid då hjulen bara snurrar fortare och fortare får orden djup och tidskrävande en extra dimension. Vad Piketty har gjort är att undersöka hur förmögenheter fördelas i samhällen, och hur utvecklingen har sett ut över tid. Hans egen analys är att klyftorna ökar och att inkomstskatter därför behöver vara mer progressiva, och att det bör finnas arvs- och gåvoskatter. Dessutom vill han att det satsas på utbildningssystemen.

Hans egen analys över Sverige kan ni se här! 

En del av Pikettys hype beror nog på att han är rätt i tiden. Även om han själv ser sig forskare, och enligt honom själv ej medlem i något politiskt parti, är det givet att den vänstervind som blåser gynnar honom.

Allt fler bedömare talar också om att globaliseringen av världen inte har gynnat alla människor. De högutbildade har kunnat kräva högre löner, de har fått fler möjliga arbetsgivare i fler olika länder. De med lägre- eller ingen utbildning har hamnat i motsatt situation.

Att det är nya tider märks också på att stora organisationer som Internationella valutafonden har ändrat riktning. IMF:s helomvändning vad gäller hur länder bäst hjälps ur en kris är remarkabel. Det gick inte att svälta sig ur en kris, har IMF insett nu.

Men tillbaka till djup och tidskrävande. År 2014, med Twitter, Facebook och åsikter som flyger kors och tvärs är det befriande när någon tagit sig tid att forska på hur någonting egentligen ser ut. Även om det tar tid, garanterat är långtråkigt och resultatet kommer att ifrågasättas. 

Jag hade själv en lärare i skolan vars mantra var: ”ni måste tänka, inte tycka”. Som journalist kan jag bara hoppas att fler forskare orkar göra vad Thomas Piketty har gjort. Oavsett hur man tolkar hans bok och hans forskning ger den utrymme för tankar, och inte bara åsikter.

 



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar