Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Just nu sammanställer jag alla svar på min enkät om Riksbankens framtida räntebesked. Alla är överens om att Riksbanken sänker reporäntan i juli, ner till 0,5 procent.

Men framtidsbilderna är klart spretigare.

* Swedbank, SEB och RBS ekonomer tror på ytterligare en räntesänkning i höst. Övriga på oförändrad ränta.

* Handelsbanken spår att den första höjningen kan komma redan i slutet av det här året, RBS svarar i stället att det dröjer till 2016.

Kanske är spretigheten bara ett tecken på hur svårbedömt läge det är just nu. Alla försöker förstå varför inflationen har bitit sig fast på låga nivåer, och vad Riksbanken kan göra.

Själv kan jag inte låta bli att tänka på en intervju jag gjorde med den italienska forskaren Raffaella Giacomini. Hennes forskning nagelfar prognosmodeller och hon ger inte mycket för långa framtidsbilder som Riksbankens räntebana. Det är helt enkelt svårt att förutsäga vad som kommer hända i framtiden.

Läs hela intervjun med Raffaella Giacomini här!

Ni läsare får om några dagar ett långt svep att klicka er igenom. Läs alla bedömares analyser och avgör själva vem ni tror har mest rätt.

En sak är dock klar. Det vore en enorm överraskning om Riksbanken inte sänker räntan nästa vecka.

 

Till alla nyfikna, här är frågorna i enkäten. 

– Vad gör Riksbanken med reporäntan och räntebanan vid mötet nu i juli?

– Vad gör Riksbanken under hösten – kan det komma ytterligare sänkningar?

– Hur mycket kan Riksbanken påverkan inflationen? Vad mer krävs för att nå målet på 2 procent ska nås?

– När når KPI-inflationen i Sverige 2 procent? Varför då?

– När kommer den första höjningen av räntan och varför vid den tidpunkten?

– Det är valår. Om du vore finansminister, vilket område skulle du prioritera allra mest och varför? Vilken reform skulle du göra allra först?

 

 

 



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar