Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

God morgon! Klockan är strax efter 9. Konjunkturinstitutet har just släppt sin prognos. Presskonferensen börjar 9:30 men innan dess bjuder jag på en kort sammanfattning.

Tillväxt i år: + 2,2 procent (sänkt från 2,7 procent)

Tillväxt 2015: + 3 procent

Byggandet väntas ta fart. Vilket på sikt tros leda till att priserna och hushållens skulder inte utvecklas lika snabbt.

Allt fler väntas få jobb, men allt fler väntas också söka jobb. I år väntas nästan 66 procent av svenskarna i åldern 15-74 år vara sysselsatta. Men arbetslösheten når inte jämviktsnivån 6,5 procent förrän i slutet av år 2017.

Riksbanken sänker räntan till 0,5 procent i juli, en första höjning kommer först under den senare delen av nästa år.

……..

Den stora bilden. Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson inleder:

”Återhämtningen fortskrider i maklig takt. Det går inte jättefort. Vi har också sänkt takten i prognosen. En förklaring är svag exportutveckling. Däremot tar bostadsinvesteringarna fart. Mycket låg inflation i år, lägre än vi tidigare har trott. Beräkningar av budgetutrymme tyder på att det behövs skattehöjningar för att nå överskottssmålet.”

Mina tankar: Återhämtningen är som att fastna med foten i tuggummi. Alla förväntar sig att tuggummit ska torka och ekonomin ta fart men det verkar vara klart segare än väntat. Sänkta prognoser har blivit vardag.

……..

Jesper Hansson om omvärlden:

”Bostadsmarknaden i USA är på vägg uppåt efter den kalla vintern. Industrin i USA ser ut att vara på gång. Det har också varit en låg investeringsnivå i OECD-länderna, en normal cyklisk återhämtning borde komma.”

”Konsumentförtroendet i USA, euroområdet och Storbritannien stiger vilket också verkar ha påverkat konsumtionen. Stigande hushållskonsumtion ger fallande arbetslöshet” 

”Med nedgången i europeiska statsobligationsräntor är lite bedräglig. De skulle kunna stiga om det blir oroligt igen.”

 ”Styrräntor från de stora centralbankerna kommer att ligga lågt under en lång tid. Vi tror att USA höjer under andra halvåret nästa år, ECB först år 2016. När höjningarna kommer blir de långsammare än vad som är vanligt.” 

Mina tankar: I kväll blir det räntebesked följt av presskonferens med den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen i USA. Vad skickar Fed ut för signaler om räntan och räntehöjningar?

……..

Sverige. Hushållens konsumtion leder tillväxten men de borde ha kunnat shoppa loss mer. Jesper Hansson:

Någonting har hänt i hushållssektorn. De håller hårdare i plånboken, sparar mer. Är det uppmuntran till ökade amorteringar? Är det nivåerna i a-kassan? Givet hushållens förutsättningar hade vi trott på en ännu starkare tillväxt.” 

Mina tankar: Just hushållen tycker jag är spännande med tanke på valet. Hur går tankarna kring köksborden? Är det oro för framtiden? Spariver? Finns det någon aspekt av mättad konsumtion? 

……..

KI fortsätter att debattera överskottsmålet. Institutets prognoser är höjd offentlig konsumtion med 60 miljarder, höjda skatter på 120 miljarder. Då nås överskottsmålet år 2018. Regeringen brukar räkna med oförändrat åtagande. Jesper Hansson:

”Det kommer att krävas aktiva beslut för att nå överskottsmålet. Vi har räknat med höjda skatter men också utgiftsökningar som kommer av en växande befolkning, som höjt tak i a-kassan. Möjliga skatter från KI: Höjd moms, fastighetsskatt, energiskatt, tobaksskatt. Finansdepartementet kan alltid trilla fram skattehöjningar.  

”Politikerna har redan delat ut godiset. Nu blir det att dra tillbaka. Men medborgarna är vinnare ändå eftersom jobben blir fler.” 

Mina tankar: Ibland vore det spännande att hoppa in i en tidsmaskin till senare i höst, efter valet. Beslut behöver komma under de närmaste åren, oavsett vad politikerna säger i valrörelsen.

……..

Jag blir väldigt nyfiken på hur Magdalena Andersson (S) och hennes medarbetare räknar på svensk ekonomi på lång sikt. Frågan är bara hur många svar det blir innan valet. Er nyfikna bloggare återkommer. Hej för nu!



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar