Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Nu är det klart vilka som ska granska Riksbanken. En ny extern granskning har efterfrågats länge och nu meddelar Riksdagens finansutskott att det blir Mervyn King och Marvin Goodfriend.

Mervyn King var tidigare ordförande för den Brittiska centralbanken Bank of England. Han har också varit professor vid London School of Economics.

Marvin Goodfriend är professor vid Tepper School of Business vid Carnegie Mellon University i Pittsburg, USA. Han har också arbetat för den amerikanska centralbanken Federal reserve.

Så här skriver Finansutskottet:

”Utvärderarna ska granska den svenska penningpolitiken under den aktuella perioden – om räntenivåerna varit väl avvägda och om politiken uppnått sitt mål. I det ingår att utifrån internationella erfarenheter och den senaste forskningen analysera och bedöma Riksbankens beslut att väga in riskerna med den höga skuldsättningen hos hushållen i räntebesluten.

Utvärderarna ska också granska utformningen av det svenska inflationsmålet och den så kallade flexibla inflationsmålspolitiken. Prognoser över inflationsutvecklingen är en viktig del i det penningpolitiska beslutsunderlaget. Utvärderarna ska därför särskilt granska Riksbankens inflationsprognoser under utvärderingsperioden.”

Utvärderingen gäller åren 2010 – 2014 och ska genomföras gemensamt av de båda utredarna och vara klar mot slutet av 2015. Läs mer här. 

Några tankar om personerna:

1) Mervyn King sänkte styrräntan kraftigt i Storbritannien och var också med och genomförde stödköp av räntepapper, så kallade kvantitativa lättnader. Han har alltså själv bedrivit en mer expansiv penningpolitik än den svenska Riksbanken har gjort. Inflationen i Storbritannien har också varit högre.

2) Marvin Goodfriend har sagt att det var bra att Fed satt ett inflationsmål.

Några tankar om uppdraget:

1) Finansutskottets ledamöter har vid många tillfällen ifrågasatt om Riksbanken har fokuserat för mycket på hushållens skulder och för lite på inflationen. Nu vill de ha externa bedömares åsikter.

2) Det är väl känt att Riksbankens inflationsprognoser har slagit fel. Det är också en av anledningarna till att Riksbanken tvingats att byta fot och sänka räntan.

3) Utvärdera det svenska inflationsmålet och den flexibla inflationsmålspolitiken är inget litet område. Det finns redan idag kritiker som anser att Riksbanken har fått för mycket eget tolkningsutrymme.

4) Kanske kan en extern utvärdering hjälpa politikerna att flytta tillbaka en del av makten till Riksdagen? King och Goodfriend kanske kan ge politikerna den ammunition de behöver för att på riktigt debattera med riksbankschef Stefan Ingves. Risken är samtidigt att Riksbanken blir ett politiskt slagträ vilket inte vore bra.

Under utfrågningarna i Finansutskottet har önskemålen om en extern granskning hörts länge. Nu kommer alltså en sådan. På senare tid har det också debatteras huruvida det Finanspolitiska rådet, eller ett nytt liknande svenskt råd, borde granska Riksbanken. Det är också en ganska märklig ordning i Sverige där Riksbanken årligen utvärderar sig själv.

Det kommer att bli intressant att läsa King och Goodfriends analys, de kommer säkert att leverera befogad kritik, men det lär också komma många om och men. Uppdraget är brett och åren 2010-2014 en komplex tidsperiod. Många av världens centralbanker befinner sig på delvis okänd terräng. Jag är osäker på om de rätta analyserna kan göras redan nu. Kanske kommer det dröja länge innan vi verkligen vet vilka beslut som var rätt och fel.



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar