Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Juni är här. Syrenerna blommar. Studentflaken skrålar. Sommartider på allvar.

Om en knapp månad är det dags för Riksbankens julimöte. Efter den Europeiska centralbankens räntesänkning i förra veckan ter sig en sänkning här hemma också som tämligen klar.

Det är också den bedömning som de flesta experter gör. Jag har återigen mailat ut till landets chefsekonomer och prognosmakare för att ta tempen på räntan, inflationen och ekonomin.

Frågorna den här gången:
– Vad gör Riksbanken med reporäntan och med räntebanan vid mötet nu i juli?

– Vad gör Riksbanken under hösten – kan det komma ytterligare sänkningar?

– Hur mycket kan Riksbanken påverkan inflationen? Vad mer krävs för att nå målet på 2 procent ska nås?

– När når KPI-inflationen i Sverige 2 procent? Varför då?

– När kommer den första höjningen av räntan och varför vid den tidpunkten?

– Det är valår. Om du vore finansminister, vilket område skulle du prioritera allra mest och varför? Vilken reform skulle du göra allra först?

Deadline är först på måndag men både Roger Josefsson på Danske bank och Anders Olof Brunstedt på Handelsbanken har svarat. Båda tror på en sänkning till 0,5 procent vid julimötet men de är inte överens om ränteläget därefter.

Anders Olof Brunstedt tror att Riksbanken höjer räntan i slutet av detta året eller i början av nästa, med motiveringen att vi räknar med att inflationen i det läget är markant högre än idag samt är i en stigande trend, dels eftersom vi tror att Fed då är på gång med sin första räntehöjning.”
(Fed = Federal Reserve USA:s centralbank, min anm.)

Roger Josefsson tror att det dröjer till andra halvåret nästa år innan räntan höjs, men skriver att det är betingat att bankens relativt optimistiska prognos för omvärlden materialiseras. (…) Från vårt perspektiv är det osäkert om inflationen når 2 procent under någon meningsfull prognoshorisont. Men från tre år och utåt börjar inflationen i alla fall att närma sig inflationsmålet.”

Klicka på länkarna nedan och läs hur panelen har resonerat tidigare:

De senaste bedömningarna – från april 2014
Prognoserna från februari 2014
Så här svarade panelen i oktober 2013

Jag redovisar svaren när de trillar in. Men kom ihåg. Det är många som analyserar och tycker. Det är Stefan Ingves och Co som bestämmer.



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar