Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Fredagen den 30e maj klockan 9:30 kommer nya siffror från SCB. Det gäller Bruttonationalprodukten BNP för januari, februari och mars i år. Beräkningarna av BNP är komplexa men siffran ger ändå ett mått på hur landet Sverige går.

Runt om i landet (ganska många i Stockholm) sitter nu ekonomer och försöker göra sina bästa bedömningar på var tillväxten kan landa.

Banken SEB sänker nu sin bedömning och tror att tillväxten för första kvartalet i år var 1,9 procent i årstakt. Jämfört med fjolårets sista kvartal tror nu SEB på en minskad BNP på 0,3 procent.

Bankens ekonom Olle Holmgren förklarar den ändrade bilden:

– Den senaste tidens statistik har varit svagare än väntat, särskilt gäller det lagerstatistiken.

– Fjolårets sista kvartal var också oväntat starkt och blir svårt att leva upp till. Siffrorna för det fjärde kvartalet var helt enkelt starkare än hur vi tror att verkligheten ser ut, därför blir det en rekyl nedåt nu under det första kvartalet.

Nu när ni sänker er prognos, hur skiljer sig er bild då från övriga prognosmakare?

– Sveriges ekonomi går mot en starkare tillväxt men det går kanske långsammare än vi har trott. Om vi jämför med Riksbanken är vi drygt 0,5 procentenheter lägre än deras senaste prognos för just första kvartalet. Det skulle också öka trycket på Riksbanken att sänka räntan i juli.

I september är det val – vad säger det ekonomiska läget om den nya eller nygamla finansministerns handlingsutrymme?

– De förändringar vi ser här ändrar inte bilden av finanspolitikens möjligheter. Detta är mindre justeringar. Vi tror fortfarande att konjunkturen kommer att stärkas i år och nästa år jämfört med i fjol.

 

Nu återstår att se om fler prognosmakare räknar om, eller om de inväntar nästa fredag.

Till sist, viktiga datum att hålla koll på:

30 maj BNP tillväxt SCB – Hur går Sverige?

5 juni ECB – Levererar högste chefen Mario Draghi? Blir det sänkt ränta? Blir det kvantitativa lättnader?
 
12 juni KPI – Hur går konsumentpriserna? Vad visar den sista inflationssiffran innan räntemötet?
3 juli – Nytt räntebesked från Riksbanken – Sänks räntan till 0,5 procent?


Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar