Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Dagens framtidssiffra: 102,6. 

Varje månad frågar statliga Konjunkturinstitutet (KI) om företags och hushålls bedömningar av det ekonomiska läget. KI-barometern steg något i april och visar på mer optimism än i mars. Framförallt är det företagen som spår en ljusare framtid, hushållen är mer pessimistiska och hushållsbarometern ligger nu på 99, alltså under det historiska genomsnittet på 100. 

Jag ringde Roger Knudsen på KI för att reda ut siffrorna:
– Hushållen är inte superdeppiga. Men indikatorn har backat fyra månader i raden främst styrt av en mer negativ syn på svensk ekonomi där de också tror att arbetslösheten ska öka. 
Vad tror du att det beror på?
– De kan ha tagit åt sig av den politiska debatten om höjda skatter, vilket skulle minska den disponibla inkomsten.  
Hushållens syn på den egna ekonomin är i stort oförändrade, även om de är mer negativa till att köpa kapitalvaror under det närmaste året. Det skulle innebära färre sålda bilar, TV-apparater och andra möbler.
En annan intressant aspekt av KI:s undersökning är hushållens ränteförväntningar. De har backat sedan undersökningen i mars. Diskrepansen mellan hushållens framtidssyn på räntorna och prognoserna från Riksbanken fortsätter alltså.
Det var de deppiga hushållen. Till företagen. Här spirar nu en annan optimism. Roger Knudsen på KI lyfter särskilt fram exportföretagen.
– Exportföretagen ser ganska bra ut nu och de väntar sig en stigande orderingång. Det gäller för flertalet branscher men optimismen är störst inom motorfordonsindustri och industri för elapparatur.
– Exporten är viktig. För att vi ska få en långvarig och uthållig tillväxt måste exporten komma igång på allvar. 

Hushållen är alltså inte ”superdeppiga” men fyra månader med fallande siffror är intressant. Det dessutom under ett valår. Politikerna balanserar en fin balansgång mellan att måla upp en bild stramare tider utan att kyla av ekonom när hushållen tar Anders Borg och Magdalena Andersson på orden.

Riksbanken lär inte glädjas fullt ut av ränteförväntningarna heller. Fast efter Stefan Ingves och Co har sänkt räntebanan gång på gång är det inte konstigt om hushållen reagerar. Det går inte heller att ropa på vargen för många gånger utan att trovärdigheten naggas i kanten om inga skarpa ylanden hörs.

Läs hela KI-barometern här. 

Också EU-kommissionen presenterade sin konjunkturbarometer idag. Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 102,0 i april, jämfört med reviderade 102,5 i mars. Förväntningarna enligt Bloomberg news var på en stigande indikator till 102,9.

För hela EU steg konfidensindikatorn till 106,2 i april jämfört med oreviderade 105,3 i mars. Detta sedan bland annat Storbritannien och Sverige visat stigande indikatorer. 

Fokus i EU just nu är nästa veckas besked från den Europeiska centralbanken. Den stora frågan inför mötet är huruvida det blir ytterligare en räntesänkning och hur nära ECB är att införa så kallade kvantitativa lättnader, i form av stödköp av räntepapper. En ledtråd till hur Mario Draghi och övriga centralbankschefer kommer att agera får vi på onsdag då nya inflationssiffror från Eurostat blir offentliga.



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar